K Bielej sobote patria Judášove ohne

Biela sobota je spojená s prípravami na oslavu Zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Pre katolíkov je to slávnosť, pri ktorej sa opäť rozozvučia kostolné zvony.

„Cirkevné obrady sa v tento deň začínajú až po západe slnka, kedy sa pri kostole pálili Judášove vatry, v ktorých sa spaľovali zvyšky starého paškálu a olejov z večného svetla,“ hovorí etnologička z Balneologického múzea Imricha Wintera Jarmila Hluchová.

Ústredným motívom Bielej soboty je Kristov hrob a očakávanie zmŕtvychvstania. Končí sa pôst, gazdiné preto už v tento deň mohli začať pripravovať slávnostné jedlá – kozľa, jahňa alebo zajaca, ale aj huspeninu či klobásy.

„Piekol sa aj veľkonočný baránek, z masy vajec, žemlí a klobásy. Ak nepoužili mäso, nazývalo sa toto jedlo stratené kura alebo zasekávka,“ vysvetľuje etnologička.

Muži a chlapci kedysi na Bielu sobotu plietli korbáče z vŕbových prútov, dievčatá farbili výdušky. „Navečer gazdiné do veľkých prútených košov vystlaných obrusom nakládli obradové jedlá, ktoré dávali na druhý deň ráno v kostole posvätiť,“ dodala J. Hluchová.

Text: Martin Palkovič Foto/Credit raquel raclette

Článok bol prvýkrát publikovaný 20. apríla 2019