Vodnopólisti pripravujú kúpalisko Eva na 85. sezónu

Opravy potrubia, kanalizácie aj striech finišujú v týchto dňoch v objekte legendárneho kúpaliska, ktoré patrí k najlepším ukážkam slovenskej funkcionalistickej architektúry. Letná sezóna sa na Eve začne v sobotu 1. júna a potrvá do konca septembra.

„Berieme to ako službu,“ hovorí prevádzkar kúpaliska Eva Ján Adamkovič z Klubu vodného póla Kúpele Piešťany. Jediné letné kúpalisko v našom meste vlastnia Slovenské liečebné kúpele Piešťany (SLKP). S finančnou podporou mesta ho prevádzkujú vodnopólisti.

Aj tento rok by radnica mala prispieť sumou 15-tisíc eur prostredníctvom Rezortu Piešťany. „Až po schválení aktualizovaného rozpočtu môžeme záväzne povedať o akou sumou podporíme kúpalisko Eva,“ uviedol riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Štefan Šiška.

V uplynulých rokoch prešiel rozsiahlou rekonštrukciou vonkajší bazén. Teraz podľa Jána Adamkoviča opravujú potrubie, kanalizáciu aj strechy. „Robíme kompletnú údržbu,“ vysvetľuje prevádzkar.

Tešiť sa na sprístupnenie vnútorného bazéna je však podľa jeho slov predčasné. Klub vodného póla vlani uzavrel s kúpeľmi nájomnú zmluvu na ďalších 10 rokov, ale na nákladnú rekonštrukciu zatiaľ chýbajú peniaze.

„Mohla by to byť alternatíva k bazénu, ktorý plánuje postaviť mesto. Výhodou Evy je horúca voda, vďaka ktorej bude prevádzka energeticky menej náročná, a teda aj lacnejšia,“ hovorí J. Adamkovič.

Kúpalisko Eva začne svoju 12. sezónu bez vnútorného bazéna v prvú júnovú sobotu. Podľa prevádzkara bude verejnosť môcť využívať vonkajší 50 metrov dlhý bazén do konca septembra. „Tak dlho nie je otvorené žiadne iné letné kúpalisko, je to práve vďaka horúcej vode,“ dodáva Ján Adamkovič.

Návštevníci sa aj tento rok môžu tešiť na večerné kultúrne podujatia, ktorých tradíciu na Eve obnovili v lete. Vodnopólisti pripravujú aj špeciálny deň otvorených dverí pre deti, ktorým chcú predstaviť tento šport.

V priebehu júna majú možnosť navštíviť kúpalisko za zvýhodnené vstupné organizované skupiny zo základných a materských škôl. Aj v tejto sezóne bude Eva každý deň v ranných hodinách prístupná pre kondičných plavcov.

Kúpalisko Eva bolo posledným veľkým stavebným projektom Ľudovíta Wintera na Kúpeľnom ostrove. Pre verejnosť ho otvorili v júli 1934. Vnútorný bazén je uzatvorený od 1. januára 2008.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič