V Dome umenia vymieňajú sedadlá, držia sa pôvodného návrhu

Počas divadelných prázdnin prešlo hľadisko veľkými zmenami. Vylepšenia si všimnú diváci aj účinkujúci už na konci augusta.

Aktuálne sú asi dve tretiny zo 630 sedadiel vo veľkej sále Domu umenia vymenené. Zákazku, ktorej predpokladaná hodnota bola 144-tisíc eur, realizuje spoločnosť Gemex Slovakia Liptovský Mikuláš za 100-tisíc eur na základe verejnej súťaže.

„Sedadlá sú vyrobené v Poľsku presne na mieru,“ hovorí riaditeľka Domu umenia Edita Bjelošovičová. Prácu firmy Gemex aj subdodávateľov chváli. Termíny budú podľa jej slov dodržané. Diváci nové sedadlá prvýkrát vyskúšajú 24. augusta na premiére filmu Vincentov svet. Zaťažkávaciu skúškou bude filmový festival Cinematik, ktorý začína 10. septembra.

Pôvodné sedadlá slúžili 34 sezón. Podľa riadteľky sú všetky zmeny v súlade s návrhom architekta Ferdinanda Milučkého. Veľmi precízne navrhnuté a osadené konštrukcie sedadiel nevymieňali. Zachovaná zostala aj farebnosť.

Okrem sedadiel dostane veľká sála aj nové koberce a akustické obklady v zadnej časti. Obrúsené pódium bude mať nový náter.

Ďalšou významnou investíciou, ktorú chce Dom umenia v blízkej budúcnosti realizovať, je rozsiahla rekonštrukcia vonkajších vstupných schodov do budovy.

dom_umenia_velka_sala_1 dom_umenia_velka_sala_3 dom_umenia_velka_sala_4 dom_umenia_velka_sala_5

Text a foto: Martin Palkovič