Úrad práce má nahlásené hromadné prepúšťanie, ohrozených je 114 ľudí

Na celom Slovensku bolo v marci nahlásených desať hromadných prepúšťaní, jedno z nich aj na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny Piešťany. Ide o zamestnávateľa poskytujúceho zdravotnú starostlivosť. Ohrozených je 114 pracovných miest.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla vo februári 5,05 %. V okrese Piešťany to bolo iba 2,33 %. Po marcovom nástupe pandémie nového koronavírusu je takmer isté, že nezamestnanosť porastie. Presné čísla budú zverejnené 20. apríla.

„Podľa informácií z úradov práce zaznamenávame zvýšený záujem o evidenciu hlavne od klientov, ktorí sa vrátili zo zahraničia,“ uviedla pre zpiešťan.sk Mária Hrehová z Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Dodala, že na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny Piešťany je nahlásené jedno hromadné prepúšťanie. Ide o zamestnávateľa, ktorý podniká v oblasti „ostatná zdravotná starostlivosť, počet ohrozených zamestnancov je 114.“


Čítajte aj: Okres Piešťany má 7 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19


Minister sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) vo štvrtok počas parlamentnej diskusie povedal, že v marci dostali úrady práce desať oznamov o hromadnom prepúšťaní. Celkovo môže prísť o prácu 1 685 ľudí, pričom viac než 900 z nich pracuje pre výrobcu nábytku Decodom.

Zamestnávateľ musí plánované hromadné prepúšťanie prerokovať so zástupcami zamestnancov a poskytnúť im všetky potrebné informácie, vrátenie kritérií ma výber ľudí, s ktorými sa chce pracovný pomer rozviazať.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič