Škôlku na Považskej ulici opraví radnica za vlastné

Materská škola, ktorá je od leta zatvorená, neprejde rekonštrukciou financovanou z eurofondov. Nutné opravy bude radnica hradiť z vlastného rozpočtu, aby sa deti mohli do škôlky vrátiť čo najskôr.

Mesto Piešťany za predchádzajúceho vedenia získalo viac ako 600-tisíc eur na rozsiahlu rekonštrukciu Materskej školy Považská. Stavbu odovzdalo uprostred letných prázdnin, ale víťaz výberového konania na nej ani nezačal pracovať. Deti napriek tomu musia od septembra navštevovať náhradné priestory v Materskej škole Valová. Ak by radnica v projekte pokračovala, zostali by tam aj v nasledujúcom školskom roku. Mesto preto radšej siahne do svojho rozpočtu a škôlku opraví v menšom rozsahu.

„Rozhodli sme, že Materskú školu Považská dokončíme z vlastných zdrojov, pretože nám ušli všetky časové lehoty. V tomto projekte preto nebolo možné pokračovať,“ povedala prednostka mestského úradu Denisa Bartošová. Predbežný rozpočet je podľa jej slov približne 35-tisíc eur. Podobnou sumou by sa samospráva podieľala na realizácii projektu, na ktorý získala minulý rok finančné prostriedky z fondov Európskej únie.

Mesto nechá vymaľovať triedy a vymeniť pätnásť okien, čím bude čiastočne dosiahnutá úspora energií. Nevyhnutnou rekonštrukciou prejde kotolňa aj elektrické rozvody, bude vymenená dlažba a armatúry v kuchyni i na toaletách.

Informovala o tom hovorkyňa mestského úradu Drahomíra Moretová, ktorá dodala: „Prioritou vedenia mesta je otvoriť brány škôlky v novom školskom roku – teda k 1. septembru 2019.

K problémom so škôlkou na Považskej ulici vydal včera stanovisko primátor Peter Jančovič. Pôvodný projekt má podľa jeho slov platné stavebné povolenie do 28. marca 2019. Novú projektovú dokumentáciu chce mať radnica hotovú do dvoch týždňov a následne vyhlási verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavebných prác vo vlastnej réžii.

„Aj mňa samotného veľmi mrzí súčasná situácia, že deti musia byť v náhradných priestoroch. Preto je aj toto rozhodnutie v danej situácii najlepšie, čo najskôr pripraviť vhodný interiér,“ uvádza vo svojom stanovisku primátor.

Text a foto: Martin Palkovič