Škôlka Považská je otvorená, vďaka patrí aj rodičom

Deti prídu prvýkrát do vynovenej škôlky v pondelok 18. novembra. Bude to po vyše 16 mesiacoch. Takmer 40-ročná budova má nové elektroinštalácie, okná aj dvere. Celá je zvnútra vymaľovaná, vo všetkých miestnostiach sú nové podhľady aj osvetlenie. Vznikla malá jedáleň.

Mesto za rekonštrukciu interiéru zaplatilo 105-tisíc eur napriek tomu, že pôvodne malo čerpať dotáciu z fondov Európskej únie vo výške 600-tisíc eur. Víťaz verejného obstarávania však s prácami nezačal, predchádzajúce vedenie radnice s ním rozviazalo zmluvu a nové po voľbách rozhodlo, že škôlku opraví za vlastné.

„Tomuto šťastnému koncu prechádzali ťažké rozhodnutia. Až 70-percentné šetrenie energií sa nám zdalo nereálne a preto hrozilo, že by sme dotáciu museli vrátiť. Preto bolo dôležité rozhodnutie zastupiteľstva, že investujeme vlastné peniaze,“ zhodnotil primátor Peter Jančovič.

Dodal, že v budúcnosti je potrebné opraviť aj fasádu a upozornil na investičný dlh, ktorý má samospráva i v ďalších školách a škôlkach.

Od septembra 2018 navštevovali deti z Považskej ulice materskú školu na Valovej, kde pre ne uvoľnili celé poschodie. Podľa riaditeľky Ľubice Majerčíkovej to bolo náročné, ale škôlkári sa v žiadnom prípade netlačili a prebiehal štandardný výchovno-vzdelávací proces.

Potvrdzujú to aj rodičia. Ani jeden z nich svoje dieťa neodhlásil, mnohí ponúkali pomocnú ruku.

„Klobúk dole pred všetkými zamestnancami i pred rodičmi. Keď som poprosila, pomohli. Ešte včera niekoľko hodín pomáhali so sťahovaním,“ povedala zástupkyňa riaditeľky Marta Hudcovičová.

Škôlka na Považskej ulici slúži podľa od roku 1981. Má dve triedy aj funkčnú saunu. Od pondelka 18. novembra ju bude navštevovať 44 detí.

Text a foto: Martin Palkovič