Ruina kaštieľa v Moravanoch sa dostala až do parlamentu. Bez výsledku

Premiér aj minister kultúry skonštatovali, že trestné konanie vo veci zničenia vzácnej pamiatky prevzala Slovinská republika. Odpovedali tak na interpeláciu poslanca Mikuláša Hubu, ktorý sa pýtal na osud kaštieľa. O okolitý park patriaci firme asistenta poslankyne Renáty Zmajkovičovej sa nezaujímal.

Od Roberta Fica dostal odpoveď, že Krajský pamiatkový úrad Trnava „robí všetky potrebné a nevyhnutné opatrenia k záchrane národnej kultúrnej pamiatky.“ Vlastníkom objektu, ktorí sú slovinskými občanmi, uložili pamiatkári pokuty vo výške 3 300 a 100-tisíc eur. Tie však doteraz neboli uhradené.

Začalo aj trestné konanie vo veci podozrenia zo spáchania zločinu zneužívania vlastníctva, ale konanie prevzala Slovinská republika. Jej rozhodnutie naše orgány doteraz nemajú.

Minister kultúry Marek Maďarič doplnil, že snahy o vyvlastnenie pamiatky boli neúspešné, pretože sa nepodarilo nájsť seriózneho záujemcu.

Nebol ním ani asistent poslankyne Renáty Zmajkovičovej Ján Mailing. Jeho firma Estate Bratislava pritom vlastní pozemky pod kaštieľom aj okolitý park. Práve ten chcela začiatkom apríla upratať skupina aktivistov spolu s občanmi obce, odradil ich však zamietavý postoj majiteľa. Obe pamiatky preto budú zrejme aj naďalej chátrať.

Text: Martin Palkovič Foto: Kristína Bartošeková

 

Inzercia