Roman Sékeľ postavil Slovan aj Lipu a chce pokračovať

Jedinečnú možnosť obzrieť si dve piešťanské pamiatky v ich pôvodnej podobe majú návštevníci Vily Dr. Lisku až do 23. septembra. Balneologické múzeum Imricha Wintera tam otvorilo výstavu s názvom Piešťanské kúpeľné hotely Slovan a Lipa, ktorej súčasťou sú aj jedinečné modely týchto budov.

Pre mnohých Piešťancov sú Slovan a Lipa symbolmi zašlej slávy kúpeľného mesta. Vo svojej dobe patrili medzi najhonosnejšie stavby v širokom okolí, dnes sa podobajú na zrúcaniny.

„Touto cestou ich chceme pripomenúť a prezentovať časť ich minulosti,“ hovorí kurátor výstavy Martin Kostelník.

Jej centrálnou súčasťou sú modely oboch budov, ktorých autorom je Roman Sékeľ. Len na Slovane pracoval štyri roky a chátrajúcu pamiatku približuje v podobe z čias jej najväčšej slávy. Návštevníci výstavy môžu dokonca nahliadnuť do interiérov.

Pre mladších je ešte zaujímavejší model hotela Lipa (na titulnej snímke). Z budovy zostalo už iba torzo a jej pôvodná podoba preto postupne upadá do zabudnutia.

„Oba objekty sa mi od malička páčili z architektonického hľadiska, ale taktiež sa mi páčila ich bohatá minulosť. Túto minulosť som mal sprostredkovanú od starej mamy i od rodičov. Nadchli ma tie staré dobré časy a to bolo hnacím motorom, aby som tieto modely vytvoril,“ hovorí Roman Sékeľ.

Pri výrobe použil najmä balzové drevo a modelársku hlinu. Najbližšie by chcel vytvoriť model Františkových kúpeľov, ktoré stáli oproti hotela Thermia Palace.

Súčasťou výstavy sú tiež raritné plagáty, fotografie a pohľadnice, ktoré pripomínajú bohatú históriu oboch hotelov.

„Bohužiaľ z Lipy je tých vecí pomerne málo, ale môžete vidieť plány zo zamerania z roku 1993, ktoré výrazne pomohli pri výrobe modelu,“ dopĺňa kurátor.

Múzeum tiež prezentuje ideovú štúdiu prestavby Slovana, ktorá sa nikdy nestala realitou.

Text a foto: Martin Palkovič