Prsteň z múzea je medzi najhľadanejšími predmetmi sveta

Vyšetrovateľ prerušil trestné stíhanie, ale kriminalisti na objasnení prípadu podľa hovorkyne stále pracujú. Vzácne šperky ukradli neznámi páchatelia z Balneologického múzea Imricha Wintera v novembri 2016.

Zlodeji, ktorí zrejme veľmi presne vedeli, čo si chcú z múzea odniesť, vnikli do expozície v budove piešťanského Kursalonu krátko pred záverečnou. Tvárili sa ako bežní návštevníci. Vypáčili však vitrínu, v ktorej boli vzácne predmety uložené. Zamestnanca snažiaceho sa krádeži zabrániť, odsotili a ušli. Odhadovaná hodnota ukradnutých šperkov je 150-tisíc eur.

„Trnavskí kriminalisti aj naďalej pracujú na objasnení obzvlášť závažného zločinu krádeže šperkov, ktoré boli koncom roku 2016 ukradnuté z piešťanského múzea,“ informovala hovorkyňa krajskej polície Mária Linkešová.

Podľa jej slov sú stále podozriví dvaja muži, ktorých podobizne zverejnili krátko po krádeži.

„Zo zákona vyšetrovateľ prerušil v tomto prípade trestné stíhanie, no na objasnení drahých šperkov a zistení páchateľov policajti naďalej intenzívne pátrajú po operatívnej línii,“ uviedla hovorkyňa a dodala, že vzácny prsteň bol zaradený medzi najhľadanejšie predmety sveta v databáze Interpolu.

Prsteň našli v obci Krakovany-Stráže v roku 1933 počas ťažby hliny. Nachádzal sa v hrobe I, ktorý odborníkom vydal najviac archeologických pokladov. Potom na celé desaťročia zmizol, až kým sa Balneologickému múzeu neprihlásili potomkovia jeho nálezcu. Verejnosť ho mohla od marca tohto roka obdivovať aj vďaka finančnej podpore ministerstva kultúry.

Po jeho získaní do zbierky múzea ho detailne preskúmali odborníci z Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

„Prekvapujúco je z 23 karátového zlata, ale zaujímali nás aj jeho ozdoby. Centrálny kameň je granát, jeho proveniencia nie je určite stredoeurópska,“ povedala Ľudmila Illášová, ktorá prsteň skúmala pomocou fluorescenčného spektroskopu.

Ďalšími ukradnutám predmetmi sú približne rovnako staré spony.

„Ak poznáte akékoľvek osoby, ktoré mohli prísť do kontaktu so šperkmi alebo poznáte osoby na identikitoch, informácie môžete poskytnúť na policajné číslo 158 alebo aj prostredníctvom správy cez sociálnu sieť Facebook,“ obrátila sa so žiadosťou o pomoc pri hľadaní Mária Linkešová.


Jeden z páchateľov bol asi 175 cm vysoký, v čiernej bunde s kapucňou, na sebe mal oblečené tmavé nohavice a bledé členkové topánky. Muž mal tmavé vlasy, strednej dĺžky, na tvári mal okuliare s výrazným rámom a silnými dioptriami, tmavé oči a  na oholenej tvári boli výrazné jazvy. Chodil pomalšie, hojdavým spôsobom.

Druhý bol nižší, asi 170 cm vysoký, mal hnedé, asi 5 cm dlhé vlasy, snedú tvár a oproti tvári, výrazne tmavšie ruky. Na sebe mal oblečené pravdepodobne tmavomodré nohavice, mokasíny čiernej farby a čiernu bundu do pása.


Text: Martin Palkovič Zdroj: KR PZ Trnava Foto: Balneologické múzeum Imricha Wintera