Prípadné zatvorenie bazéna v hoteli Sĺňava bude pre plavcov likvidačné

Rozhodnutie, ktoré môže mať dramatické následky pre piešťanských športovcov, zatiaľ nikto nepotvrdil. Spoločnosť Adeli Center vyjadrila predbežný záujem o prenájom celého hotela.

O možnom zatvorení bazéna v hoteli Sĺňava sa hovorí už dlho. Podľa nášho zdroja začne jeho rekonštrukcia 1. júna a nie je isté ako dlho bude trvať. Táto informácia nie je oficiálne potvrdená. Zástupcovia spoločnosti Sorea, ktorej hotel Sĺňava patrí, na naše otázky zatiaľ neodpovedali.

Tamojší bazén je jediným miestom v Piešťanoch, kde môžu plavci trénovať počas celého roka. Časť budovy má v prenájme firma Adeli Center, záujem o celý hotel nám potvrdilo jej vedenie: „Kúpa budovy je vylúčená. Prenájom celého objektu pre potreby Adeli Center je teoreticky možný, ale predbežné rokovania na túto tému nebudú ukončené skôr ako o 5-6 mesiacov.“

Na otázku, či v prípade prenájmu zostane bazén prístupný verejnosti, zástupcovia spoločnosti nereagovali.

„Ak by mal byť bazén zatvorený, o čom sa hovorí, ale nemáme o tom oficiálne stanovisko, nemali by sme kde trénovať a bol by to po 82-rokoch koniec pretekárskeho plávania v Piešťanoch,“ uviedol Radoslav Suchánek zo Športového plaveckého klubu Kúpele Piešťany.

Jeho zverenci, medzi ktorých patria aj Adriana Ručkayová, Veronika Kolníková, Mário Rusnák a Tomáš Vachan, sú juniorskými a seniorskými reprezentantmi Slovenska. Darí sa aj najmladšej generácii. V minulom roku zaznamenali spolu až sto medailových umiestnení.

„Iste si viete predstaviť, že dochádzať za tréningom do iného mesta by bolo časovo, ale aj finančne neúnosné a aj to len v obmedzenom rozsahu. Plávanie by zaniklo, možno niekoľko pretekárov by sa umiestnilo v iných oddieloch, ale Piešťany by ako niekdajší vzor plaveckého športu zmizli z plaveckej mapy Slovenska,“ dodal na margo možného zatvorenia bazéna Radoslav Suchánek.

Hotel Sĺňava je pravidelne útočiskom aj pre plavecké talenty z celého Slovenska, ktoré trénuje naša najlepšia plavkyňa Martina Moravcová. Pod jej záštitou sa tam každé leto koná plavecký kemp a je oň veľký záujem.

Riešením neútešnej situácie piešťanských plavcov môže byť rekonštrukcia vnútorného bazéna na kúpalisku Eva. Za týmto účelom absolvovali niektorí mestskí poslanci rokovanie so zástupcami kúpeľov a klubu vodného póla.


Pre viac informácií ohľadom rokovaní o budúcnosti Evy kliknite sem


Projekt aquparku pri poliklinike, za ktorým stojí český miliardár Zdeněk Zemek by zrejme otázku športového plávania neriešil. Podľa primátora Miloša Tamajku nechce tento investor stavať „nič megalomanské“. Svoj zámer prirovnal ku kúpalisku Veľké Losiny, kde čoskoro otvoria vonkajší a vnútorný bazén.

Zdeněk Zemek má v Piešťanoch pozemky aj vrt, ale jeho plány môže obmedziť pripravovaná vyhláška o ochranných prírodných liečivých zdrojov.


Viac informácií o vyhláške ministerstva zdravotníctva nájdete tu


Text a ilustr. foto: Martin Palkovič

Inzercia