Primátor Tamajka pred súdom

Na Okresnom súde Piešťany začala ďalšia séria pojednávaní o neplatnosti výpovedí zamestnancov mestského úradu. So samosprávou sa súdi jedenásť dvanásť ľudí, ide o desiatky tisíc eur. Bývalí zamestnanci žiadajú náhradu ušlej mzdy. Výpovede, ktoré dostali v druhej polovici roka 2015, sú podľa nich neplatné. Žalobu podal každý samostatne.

Na prvom dnešnom pojednávaní vypovedal primátor Miloš Tamajka dopoludnia, ďalšie ho ešte čakajú popoludní aj v nasledujúcich dňoch. Podľa jeho slov mu išlo iba o optimalizáciu fungovania mestského úradu. „Vždy sa jednalo o pozície, nie o mená.“

Právny zástupca žalujúcej strany Branislav Jurga ho konfrontoval s rukou písaným zoznamom s nadpisom „Končia“. Ten mal byť poslaný zo súkromnej e-mailovej adresy primátora na adresy jeho vtedajšieho zástupcu Michala Hyneka a prednostky Dáši Rehákovej.

„Neviem o tom, že by som takýto zoznam vyhotovil,“ uviedol pred súdom Miloš Tamajka a dodal, že nevie ani to, kto mohol zoznam z jeho e-mailu odoslať.

Ide pritom o jeden z kľúčových dôkazov. Na zozname sú totiž mená zamestnancov, ktorí neskôr naozaj museli z mestského úradu odísť. Primátor to však na súde spochybnil s tým, že nie s každou z uvedených osôb bol ukončený pracovný pomer.

Viac svetla do prípadu môžu priniesť výpovede bývalej prednostky Dáši Rehákovej a bývalej šéfky kancelárie vedenia mesta Ľudmily Kiššovej. Obe by mal súd predvolať v polovici apríla.

Práve Ľudmila Kiššová bola podľa Tamajku organizačnými zmenami na mestskom úrade poverená.

On sám si za optimalizáciou, ktorú zaviedol necelý rok po svojom nástupe, stojí. Dovtedajšie dvojstupňové riadenie bolo podľa neho neefektívne. K sťažnostiam občanov na fungovanie stavebného úradu povedal, že on sám má množstvo pozitívnych ohlasov.

S jeho personálnou politikou však nesúhlasili ani viacerí poslanci. Mestu v dôsledku sporov ohľadom organizačných zmien hrozí, že príde o desiatky tisíc eur. Nemalé finančné prostriedky z verejných zdrojov vypláca radnica Advokátskej kancelárii Mojžiš a parteri, ktorá samosprávu v súdnych sporoch s bývalými zamestnancami zastupuje. Mesto má pritom aj vlastných právnikov.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič