Primátor si vyberá zástupcu, môže ním byť ktokoľvek z poslancov

Po odchode Michala Hyneka z vedenia mestského úradu musí na jeho miesto nastúpiť niekto z členov mestského zastupiteľstva. Najčastejšie sa hovorí o Martinovi Valovi (na snímke). Primátor toto meno zatiaľ nepotvrdil.

Odchod z funkcie viceprimátora k 30. aprílu oznámil Michal Hynek na marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

,,Momentálne sa chcem venovať hlavne príprave na voľby do vyššieho územného celku, ktoré budú koncom tohto roka, a práci pre hnutie Sme rodina. Okrem toho sa plánujem venovať podnikateľským aktivitám v oblasti cestovného ruchu,“ povedal odchádzajúci viceprimátora a dodal, že mestským poslancom bude aj naďalej.

Ešte začiatkom roka mal Miloš Tamajka dvoch zástupcov. Michal Hynek odchádza iba tri mesiace po rezignácii Tomáša Hudcoviča.

„Musím nájsť viceprimátora, ktorý bude mojou pravou rukou. Predstavy určite sú, ale bude záležať na rokovaniach. Od 1. mája by som chcel mať nového viceprimátora,“ povedal k hľadaniu svojho zástupcu Miloš Tamajka. Dodal, že osloví aj poslanca Martina Vala, ale či bude viceprimátorom práve on, nepotvrdil ani nevyvrátil.

Viceprimátor musí byť na túto funkciu dlhodobo uvoľnený od zamestnávateľa, no počas jej výkonu má zachovaný pracovno-právny vzťah. Po skončení výkonu funkcie sa môže opäť vrátiť do svojho zamestnania.

Podľa zákona nesmie primátorovi chýbať zástupca viac než 60 dní. Ak by si ho v stanovenej lehote nevybral, volili by ho poslanci.

Plat prvého zástupcu primátora bol doteaz v Piešťanoch 2000 eur v hrubom. Druhý viceprimátor bral 1 645 eur.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič


ANKETA

Koho by ste najradšej videli na mieste prvého zástupcu Miloša Tamajku vy? Teoreticky ním môže byť ktorýkoľvek z poslancov.

Výsledky ankety zverejníme, v deň oznámenia mena nového viceprimátora.