Plaváreň podľa projektu bývalého vedenia mesto nepostaví

Poslanci nezaradili do mestského rozpočtu na rok 2019 úver, ktorým by mohla byť financovaná výstavba plavárne pri mestskom parku. Hotový projekt chcú prehodnotiť.

Na prvom zasadnutí zastupiteľstva zvoleného v novembrových komunálnych voľbách rozhodli poslanci o rozpočte mesta a mestských organizácií na rok 2019. Návrh, aby si Piešťany zobrali dlhodobý úver na 4,4 mil. eur, nepodporili.

Tieto peniaze mali byť určené na výstavbu plavárne, s ktorou ešte pred voľbami počítalo bývalé vedenie mesta. Primátor Peter Jančovič ani noví poslanci sa s tým nestotožnili.

„Vypúšťame úver, ktorý považujeme za vysoký, a ktorý by zaťažil mesto neúmerným spôsobom. Správame sa finančne zodpovedne,“ povedal na decembrovom rokovaní zastupiteľstva primátor.

V rozpočte podľa jeho slov zostávajú finančné prostriedky vo výške 187-tisíc eur, ktoré sú určené na plaváreň. Mohli by byť použité na zmenu projektovej dokumentácie.

„Chceme tento projekt trochu prehodnotiť a tú sumu znížiť,“ vysvetlil poslanec Jaroslav Rybárik s odkazom na celkové predpokladané náklady 4,6 mil. eur.

„Tento rok budeme pracovať na tom, aby sme dospeli k jasnému riešeniu ako bude plaváreň vyzerať, potom zoberieme úver a začneme stavať,“ doplnil Peter Jančovič.

K tomu, aby existujúci projekt plavárne noví poslanci nepodporili, vyzvali po voľbách odborníci zo skupiny Piešťany – mesto bez stresu aj iniciatíva Piešťanský okruh.

Upozornili pri tom na fakt, že pre takúto významnú investíciu sa neuskutočnila architektonická súťaž a projekt nebol prezentovaný verejnosti. Existujú tiež pochybnosti o jeho ekonomickej efektívnosti.

Text: Martin Palkovič Titulný obrázok: Silkat s.r.o. (zdroj: tamajka2018.sk)