Pivo inšpirované Móricom Beňovským navarili v Šariši a v Piešťanoch

Vďaka spolupráci veľkého pivovaru s remeselným môžu ľudia po celom Česku a Slovensku ochutnať pivo, ktoré má pôvod v Piešťanoch. Dostalo názov Dobrodruh – podľa svetobežníka Mórica Beňovského, ktorý sa narodil vo Vrbovom.

„Ide o prienik medzi svetom, ktorý poznajú zákazníci veľkého pivovaru zvyknutí na ležiaky a tým, čo ponúka malý remeselný pivovar,“ definuje charakter piva Peter Demko z Piešťanského pivovaru ŽiWell (na titulnej fotke Jánom Pírym z pivovaru Šariš). Dobrodruh je India Pale Lager – teda spodne kvasený ležiak s obsahom alkoholu 5 percent a stupňovitosťou 11,6.

Pivovar Šariš, ktorý patrí pod Plzeňský Prazdroj, prezentuje výsledok spolupráce so ŽiWllom takto: „Využili sme netradičné mrazom sušené chmele, vďaka ktorým budú môcť ľudia objaviť nové pivné svety a chute. Naše pivo je nefiltrované – rovnako ako autentické a nefiltrované zážitky každého dobrodruha a má jasnú žltú farbu ako slnečné lúče Madagaskaru.”

 

Tento letný špeciál ochutnajú návštevníci gastroprevádzok, ktoré sú zapojené do programu Voľba sládkov. Na pípe ho však budú mať aj Piešťanský pivovar na Lodenici a ŽiWell Kursalon.

„Toto pivo sa varilo v Šariši na ich obrovskej technológií, ale podľa toho istého receptu sme ho navarili aj u nás v Piešťanoch. Rozdiel je v tom, že u nás ide o nepasterizované a nefiltrované pivo,“ vysvetľuje Peter Demko, podľa ktorého bola spolupráca s veľkým pivovarom príležitosťou, nad ktorou v Piešťanoch dlho neváhali: „Obohatila nás najmä v oblasti marketingu. Takú veľkú podporu by sme nášmu produktu dokázali poskytnúť len veľmi ťažko.“

A prečo práve dobrodruh Móric Beňovský? „Nedávna spolupráca Šarišu a remeselného pivovaru Vŕšky z Terchovej dostala názov Jánošík. Veľmi som chcel, aby naša spolupráca odkazovala na Ľudovíta Wintera a im sa jeho životný príbeh páčil, ale je pravda, že mimo Piešťan nie je táto osobnosť príliš známa. Preto sme hľadali niekoho iného. Toto pivo je veľmi dobrodružné, Móric Beňovský z neďalekého Vrbového bol preto jasnou voľbou,“ uzatvára Peter Demko s tým, že na kráľa Madagaskaru bude odkazovať aj etiketa limitovanej edície fľašiek, v ktorých si môžu milovníci piva a zberatelia odniesť Dobrodruha z Piešťanského pivovaru ŽiWell domov.