Piešťany na pivnej mape? Obľúbený nápoj tu chcú začať variť na jar

Zakladateľov prvého pivovaru v našom meste viedla k jeho rozbehnutiu láska k zlatistému moku. Prevádzku chcú otvoriť už na jar a dostať tak Piešťany na mapu pivnej turistiky.

Tá sa v posledných rokoch rozmohla najmä v Čechách. U nás sa malé pivovary presadzujú veľmi ťažko. Informácia o blížiacom sa začiatku varenia piva v Piešťanoch prišla v čase, keď v Pezinku skončil prevádzku pivovar Bozen. O plánoch piešťanských pivovarníkov rozprával Tomáš Polerecký:

Čo vás viedlo k založeniu pivovaru?

Láska k pivu. V posledných rokoch sme túto tému rozoberali pravidelne – čo je na ktorom pive dobré a zlé, rozoberali sme vôňu a chuť a rozmýšľali, ako by sme ho chceli zlepšiť… No a nedávno sme sa zišli v správnej zostave a dohodli sme sa, že je na čase skúsiť tieto krčmové debaty posunúť ďalej a začať variť vlastné pivo. Nasledovalo náročne spoznávanie trhu, ochutnali sme stovky rôznych pív z malých pivovarov z Čiech, Slovenska ale aj zahraničia. Keď sme už mali predstavu, ako by naše pivo malo chutiť, začali sme hľadať vhodné priestory.

Existuje na Slovensku dopyt po produktoch malých pivovarov ako je to v Čechách?

Určite. Sami sme v posledných rokoch praktikovali pivnú turistiku a poznáme kopec ľudí, ktorí sú ochotní prejsť za dobrým pivom pekný kus cesty. V našom okolí sme postrehli dopyt nielen po možnosti kúpiť si dobré fľaškové pivo na domov, ale aj po nových podnikoch, ktoré by čapovali kvalitné pivo. Len v Bratislave vzniklo v priebehu posledného roka niekoľko reštauračných mikropivovarov, ktoré majú každý večer plno a bez rezervácie sa do nich ani nedostanete. Mimo Bratislavy je však stále priestor pre rozvoj. Aj preto bolo naše rozhodnutie jasné – pivovar bude u nás doma – v Piešťanoch, lebo tu jednoznačne chýba.

Aké druhy piva chcete variť?

V našich končinách je samozrejmosťou kvalitný ležiak. Ten, samozrejme, nemôže chýbať. Piešťancom ale chceme priniesť hlavne pestrú ponuku rôznych iných druhov piva, ktoré sú u nás ešte stále pomerne vzácne. Pravidelne budeme ponúkať rôzne špeciály. Varenie v malom pivovare by malo byť predovšetkým o chuti experimentovať a láske k pivu. A nič z toho nám nechýba, takže Piešťany sa môžu tešiť na rôzne špecialitky, ako napr. IPA, Stout, Porter, Weizen alebo Lambic. Chceme, aby si ľudia sami vybrali, čo im chutí a mohli rozhodnúť o tom, aké pivo sa bude v Piešťanoch variť.

Na pivovar postupne meníte bývalú reštauráciu. Ako to tam bude vyzerať, budú môcť hostia nazrieť aj do zákulisia varenia piva?

Určite áno, v súčasnosti upravujeme našu budovu tak, aby mohlo samotné varenie piva prebiehať priamo pred očami našich zákazníkov. Do budúcna plánujeme nielen exkurzie spojené s degustáciou, ale aj rôzne ochutnávky a kurzy varenie piva pre skutočných nadšencov.

Uvariť dobré pivo musí byť veľmi ťažké. Máte s tým skúsenosti alebo s tým pomôže nejaký odborník?

Skutočne, je to náročný proces. Sami sa stále veľa učíme a predpokladám, že sa učiť nikdy neprestaneme. Za varenie piva u nás bude zodpovedná dvojica Vilo a Viktor. Vilo má dlhoročné skúsenosti s varením piva, ktoré navyše „zdedil“ od otca, takže okolo piva sa motal celý svoj život a je jeden z najpovolanejších na Slovensku. Viktor je neuveriteľný nadšenec, ktorý prináša do nášho pivovaru „mladú krv“.

Dostanú priestor aj iné malé pivovary?

S veľkou radosťou im ho poskytneme. Radi s pivom experimentujeme a aj pre nás je zaujímavé prísť do kontaktu s ľuďmi, ktorých v našom obore rešpektujeme alebo priam obdivujeme. V našom pivovare budete môcť nájsť a ochutnať aj rôzne iné pivá z mnohých našich spriatelených pivovarov. Naším cieľom je okrem iného aj rozšíriť ľuďom obzory, takže sa u nás môžu tešiť vždy na niečo nové. Svet piva je neskutočne pestrý a rozmanitý a preto je taký zaujímavý.

Pýtal sa: Martin Palkovič Odpovedal: Tomáš Polerecký Ilustr. foto: MP

Inzercia