Piešťany majú najväčšie jednosálové kino na Slovensku

V Dome umenia dnes oficiálne spustili digitálne premietanie. Po krátkej ukážke z 35 mm pásu nasledovala piešťanská premiéra filmu Cesta nádeje, ktorý si bude môcť verejnosť pozrieť v utorok 17. marca o 16.30 a 19.00 h.

Dnešnému premietaniu predchádzali oficiálne príhovory, ktoré riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová ukončila privítaním divákov v najväčšom jednosálovom kine na Slovensku.

Za pomoc pri realizácii projektu digitalizácie poďakovala Audiovizuálnemu fondu, ministerstvu kultúry aj umeleckému súboru Lúčnica, ktorého je Dom umenia organizačnou zložkou.

Podľa jej slov nebolo zámerom konkurovať kinu Fontána, ktoré má aj 3D technológiu. Diváci sa v Dome umenia môžu tešiť najmä na slovenskú, českú a európsku tvorbu, ale nová technológia umožňuje realizovať aj priame prenosy, napríklad z Metropolitnej opery.

Počas slávnostného večera taktiež zaznelo, že bez finančných príspevkov Audiovizuálneho fondu, by väčšina slovenských kín zanikla. Takmer žiadne z nich by totiž nemalo finančné prostriedky na digitalizáciu a distribúcia filmov na 35 mm pásoch je už niekoľko rokov minulosťou.

Okrem novej premietačky inštalovali v Dome umenia aj plátno s rozmermi 6×14 m. Kvalitu digitálneho premietania tam môžete vyskúšať už v utorok 17. marca o 16.30 a 19.00 h.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič