Parkovanie pred nemocnicou aj futbalovým štadiónom spoplatnia od 1. mája

Zóny plateného parkovania radnica rozšíri o priestor medzi nemocnicou a hotelom Slovan, časti ulíc Sládkovičova, Teplická a Pod Párovcami. Po novom nebude zadarmo ani parkovisko pred futbalovým štadiónom.

Dodávateľ nových parkovacích automatov už začal s ich inštaláciou, samospráva zabezpečuje dopravné značenie. Ide o realizáciu niektorých zmien v parkovacej politike, ktorú odsúhlasili mestskí poslanci v júni 2019.

Zastupiteľstvo vtedy mierne navýšilo aj ceny, tie zostávajú v platnosti, od 1. mája 2020 sa meniť nebudú. Za hodinu parkovania na väčšine spoplatnených miest vodič zaplatí 60 centov. Drahšie sú dopravne exponované lokality – Rázusova ulica a priestor pred hotelom Eden. Tam je cena 2 eurá za hodinu.

Rovnakú sumu si musia vodiči pripraviť aj v prípade, že od 1. mája nechajú auto na Winterovej ulici medzi Nemocnicou A. Wintera a bývalým hotelom Slovan. Za státie sa tam doteraz neplatilo. Majitelia parkovacích kariet nebudú v tejto lokalite od poplatku oslobodení počas pracovných dní ani cez víkendy. Pred nemocnicou však zostanú miesta na voľné krátkodobé parkovanie.

Parkovisko pred futbalovým štadiónom bude na základe rozhodnutia poslancov spoplatnené každý deň vrátane víkendov v čase od čase od 7.00 hod. do 15.30 h.

Aktuálne prebieha inštalácia 23 kusov nových parkovacích automatov od českej firmy ClickPark. Podľa zverejnenej zmluvy jej radnica za ne zaplatí 171-tisíc eur. Služby spojené s prevádzkou budú stáť 772 eur mesačne. Za 10 rokov to piešťanskú samosprávu vyjde na ďalších skoro 93-tisíc eur.


V nových parkovacích automatoch bude možné platiť hotovosťou, platobnou kartou, aj bezkontaktne, alebo tiež mobilným telefónom s funkciou NFC. Platba zaslaním sms správy zatiaľ k dispozícii nie je. Automaty sú napájané solárnou energiou a sú prenosné.

Cudzím návštevníkom nášho mesta bude k dispozícii možnosť voľby anglického, nemeckého, francúzskeho a poľského jazyka.

Nové parkovacie automaty prinesú zo sebou aj nový postup kúpy lístka, ktorý bude oproti pôvodným automatom odlišný a na ktorý, nie sme zatiaľ v našom meste zvyknutí.

Hlavný rozdiel je v tom, že pri kúpe parkovacieho lístka, zadávame na klávesnici evidenčné číslo vozidla, ŠPZ.

Postup je nasledovný:
1. stlačte zelené tlačidlo
2. zadajte EVČ motorového vozidla bez medzier
3. potvrďte zeleným tlačidlom
4. zaplaťte parkovné (vhoďte mince)
5. stlačte zelené tlačidlo na vydanie parkovacieho lístka

Vytlačený lístok je potrebné umiestniť do auta.

Zdroj: piestany.sk


 

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič