Oprava Kolonádového mosta ide podľa plánu, tvrdí radnica

Okrem pamiatkárov a zástupcov mesta, sleduje prebiehajúcu rekonštrukciu Kolonádového mosta aj verejnosť. Na všetko ešte stále symbolicky dohliada aj Ľudovít Winter, ktorého sochu osadili mesiac pred začiatkom opráv. Piešťanci trochu ironicky hovoria, že robí stavebný dozor. Zdá sa im, že práce postupujú pomaly. „Rekonštrukcia Kolonádového mosta prebieha podľa plánovaného schváleného harmonogramu,“ odkazuje radnica.

Frézovaním asfaltu na južnej strane odštartovala 12. júna rozsiahla oprava, ktorá má trvať 15 mesiacov. Mesto za ňu firme Swietelsky-Slovakia zaplatí 1,7 mil. eur. Krytá časť je aktuálne priechodná, na oboch stranách však pribudli tabule zakazujúce vjazd cyklistom.

Okoloidúcim sa zdá, že na stavbe pracuje málo ľudí. Samospráva to odmieta s tým, že všetko ide podľa plánu. V stanovisku, ktoré nám poskytla hovorkyňa mestského úradu Drahomíra Moretová, cituje odborníkov zo združenia Pro Monumenta, ktorí odporúčajú postupovať pomalšie a dôslednejšie pričom „prístup uprednostňujúci zjednodušovanie prác na úkor autenticity pamiatky bude neakceptovateľný.“

Po diskusii o farbe kovových častí Kolonádového mosta si ľudia prechádzajúci po tejto pamiatke všímajú aj náter jedného zo zábradlí. Je v odtieni, ktorý schválili pamiatkári, ale okoloidúci majú výhrady ku kvalite.

Podľa radnice ide iba ukážku, ako bude zábradlie vyzerať s novým odtieňom. „Zábradlie bolo demontované a natreté ručne, pričom farba bude RAL 6034, matná. Farba bola vybratá tak, aby sa v čo najväčšej miere stotožnila s pôvodným historickým náterom. Technika ručného náteru bola odporučená pamiatkármi, kvôli údržbe do budúcnosti (má to výhody oproti technike striekania farby čo do kvality náteru),“ píše v stanovisku hovorkyňa mesta.

Socha Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste nateraz zostáva. V najbližších týždňoch ju však presunú na Kúpeľný ostrov, pravdepodobne bude umiestnená pri vchode do liečebného domu Irma. Po rekonštrukcii na na Kolonádový most opäť vráti.

Text a foto: Martin Palkovič