Od štvrtka žiadne koncerty, divadlá ani omše

Do obchodov sa vrátia pravidlá obmedzujúce počet ľudí v jednom priestore a zakázané budú všetky hromadné podujatia. Opatrenia, ktoré dnes ohlásili premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas, by mali začať platiť od štvrtka 1. októbra. Po rokovaní Ústredného krízového štábu ich ešte upresnia.

Stredajší futbalový zápas PFK Piešťany – DAC Dunajská Streda bude pravdepodobne na dlhšiu dobu posledným, ktorý si fanúšikovia tohto športu môžu na piešťanskom futbalovom štadióne pozrieť. Vo štvrtok sa už v Dome umenia neuskutoční plánovaná predpremiéra filmu o Milanovi Sládkovi, ktorej sa mal svetoznámy mím osobne zúčastniť. Zrušený musí byť piatkový koncert kapely Billy Barman v Elektrárni Piešťany aj Deň architektúry, ktorý sa mal uskutočniť v sobotu 3. októbra.

Protiepidemické opatrenia, ktoré dnes oznámil predseda vlády Igor Matovič sa významným spôsobom dotknú života v Piešťanoch. Nateraz je otázne aj konanie takých tradičných podujatí ako sú Vianočné trhy alebo Silvestrovský výstup na Marhát. Nie je totiž jasné, do kedy zostanú tieto obmedzenia v platnosti, a či ich ešte nesprísnia.

Od 1. októbra začne platiť aj povinnosť nosiť rúška na verejnosti a to v prípade, ak budú ľudia nežijúci v jednej domácnosti od seba vzdialení menej ako dva metre.

„Nezľahčujme situáciu, v ktorej sa nachádzame, a nosme rúška všade tam, kde je to potrebné. Nasadiť si rúško, pamätať na odstup a použiť dezinfekciu trvá sekundy. Sekundy, ktoré môžu pre tých najzraniteľnejších znamenať roky života, ktorý sa neskončí predčasne. Naše sekundy dnes teda znamenajú roky života pre iných,“ povedala k noseniu rúšok v mimoriadnom príhovore prezidentka Zuzana Čaputová.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič