Obedy zadarmo budú stáť mesto 429-tisíc eur

Radnica musí na obedy zadarmo vyčleniť z rozpočtu sumu 429-tisíc eur. Poslanci návrh odsúhlasili.

Okrem peňazí vyčlenených na samotné obedy treba vyriešiť aj zabezpečenie a prípravu jedál. Najvyššiu položku zhltne rekonštrukcia jedálne v Základnej škole F. E. Scherera, kde sa ráta s investíciou viac ako 220-tisíc eur. Mesto musí zakúpiť potrebné vybavenie aj pre ostatné jedálne a prevádzky musí obsadiť personálne.

Zmenu rozpočtu schválili poslanci na svojom májovom zasadnutí. Sumu 429-tisíc eur vyčlenili na zabezpečenie obedov zadarmo v materských a základných školách. Od januára im to nariaďuje nový zákon. Po novom tak k súčasným stravníkom pribudne ďalších 350 detí.

„Sumy na jednotlivé úpravy, ktoré musíme spraviť v súvislosti s obedmi zadarmo, sú cenníkové. Je teda možné, že vysúťažíme nižšie ceny za služby, ale nepôjde o závratnú sumu,“ uviedol poslanec mestského zastupiteľstva Andrej Klapica.

Vyslovil obavu, že aj po rekonštrukcii jedální a kuchýň môže nastať situácia, keď rodičia detí nebudú mať o obedy záujem.

„Myslím si, že nie sú to veľmi dobre použité peniaze, pretože väčšina detí nechodí na obedy nie preto, že by na ne nemali peniaze, ale preto, lebo sa stravujú doma,“ doplnil.

Problémy podľa poslancov môžu nastať aj vtedy, ak rodičia dieťa z obedu neodhlásia pre chorobu alebo z iného dôvodu.  Motivácia odhlasovať obedy zadarmo sa tak môže stratiť.

Mestskí poslanci zatiaľ problematiku neprevzatých porcií neriešili. Poslanec Klapica vidí možnosti v charitatívnej činnosti. „Obedy by sme posunuli seniorom a starším obyvateľom mesta. Najhoršia možnosť je, že sa obedy vyhodia do koša,“ skonštatoval. Podľa neho musí mesto k situácii zaujať jasné stanovisko.

Poslankyňa Iveta Babičová považuje nariadenie vlády o obedoch zadarmo za populizmus. „Takéto zákony iba zaťažujú mestský rozpočet. Samosprávy nie sú na to finančne pripravené,“ povedala.

Primátor Piešťan Peter Jančovič pripomenul: „Síce dnes je ekonomická situácia dobrá, ale nemáme také finančné nástroje, aby sme bez problémov dokázali zabezpečiť takéto nariadenia.“

Ďalšie výdavky mestám podľa neho spôsobujú rekreačné poukazy pre zamestnancov či tzv. chodníkový zákon. Všetky náklady na zabezpečenie nariadení vlády musí radnica hradiť z vlastných zdrojov, teda z daní obyvateľov mesta.

Text: Rasťo Piovarči Ilustr. foto: Martin Palkovič