O rozpočte aj plavárni majú rozhodovať starí poslanci až po voľbách

Posledné rokovanie mestského zastupiteľstva v aktuálnom zložení sa malo uskutočniť v stredu 31. októbra. Primátor Miloš Tamajka ho však zvolal až na 15. novembra. Doterajší poslanci tak budú rozhodovať o dôležitých veciach aj po komunálnych voľbách. Zákon to umožňuje.

Miloš Tamajka porušil doterajší zvyk, že po voľbách do orgánov samospráv nasleduje ustanovujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva. Na ňom má zložiť sľub nový primátor aj poslanci.

V Piešťanoch to tak tento rok nebude. Po voľbách by sa mali stretnúť doterajší poslanci a rozhodovať o dôležitých otázkach. V programe, ktorý dnes z mestského úradu dostali, sú návrhy zmien všeobecne záväzných nariadení, ale aj rozpočet na budúci rok.

Pôvodne mali o týchto veciach rokovať v stredu 31. októbra. Pozvánka im prišla dnes. Je v nej napísané, že primátor zvoláva zastupiteľstvo na štvrtok 15. novembra.

Miloš Tamajka, ale i poslanci, ktorí sa uchádzajú o priazeň voličov, nemusia uspieť. Napriek tomu by mali v rozpore s doterajšími zvykmi po voľbách rozhodovať napríklad o tom, či si mesto zoberie úver na výstavbu plavárne. OPRAVA (30. 10. o 20.00 h): O úvere na plaváreň sa 15. 11. rozhodovať nebude.

Noví poslanci a primátor zložia sľub najneskôr začiatkom decembra na ustanovujúcom zastupiteľstve. To sa má podľa platnej legislatívy konať do 30 kalendárnych dní od volieb.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič