Nové parkovacie automaty budú až v roku 2020

Po augustovom zdražení parkovného a obmedzení platnosti parkovacích kariet na Nálepkovej ulici radnica posúva účinnosť zmien, ktoré mali vstúpiť do platnosti už o necelé dva mesiace. Vyplynulo to zo včerajšieho rokovania mestskej rady.

Pôvodne mali šoféri dostať možnosť platiť parkovné kartou alebo cez SMS v novembri. Teraz zástupcovia mesta hovoria, že parkovacie automaty nestihnú obstarať.

Z podobných dôvodov mešká aj inštalácia novej rampy pred parkoviskom na Nálepkovej ulici. Tá vďaka čítačke poznávacích značiek umožní státie na obmedzený čas majiteľom kariet, ktorí môžu toto parkovisko od augusta bezplatne využívať iba cez víkendy. Nebude to však od 1. novembra ako samospráva pôvodne sľubovala. Presný termín pritom zatiaľ nie je známy.

„Prebieha obstarávanie na parkovacie automaty, inštalácia by v zime mohla byť problém, preto hovoríme o 1. máji,“ vysvetlil meškanie nových automatov s možnosťou platby cez kartu a SMS primátor Peter Jančovič členom mestskej rady a dodal: „Predĺženie termínu je z dôvodu obozretnosti, aby sa veci spravili tak ako majú.“

Bez nových automatov mesto nerozšíri ani zónu plateného parkovania. Státie chceli od novembra spoplatniť pri futbalovom štadióne (v čase od 7.00 h do 15.30 h), na Štúrovej, Meštianskej a časti ulíc Teplická, Sládkovičova a Pod Párovcami.

Nové vedenie Piešťan sa na jar pustilo do zmien v parkovacej politike bez odbornej štúdie, ktorá by naznačovala ako kritickú situáciu riešiť. Na takýto dokument vyhradilo v mestskom rozpočte 40-tisíc eur už predchádzajúce zastupiteľstvo, radnica ju však ešte neobjednala.

Už teraz je jasné, že ju nebude mať hotovú ani v máji budúceho roka. Najprv totiž musí urobiť verejné obstarávanie, pričom spracovanie takéhoto dokumentu taktiež trvá niekoľko mesiacov.

Členovia mestskej rady včera radnici odporučili, aby si nechala spracovať štúdiu statickej dopravy v centre aj s dopadom na širšie vzťahy. Tento návrh ešte musí schváliť zastupiteľstvo, ktoré bude aj o posunutí termínov platnosti zmien v parkovacej politike rokovať 26. septembra.

Text a foto: Martin Palkovič