Minister Čislák otočil: V správnej rade nemocnice opäť iba jeho ľudia

Už od marca mala v dozornom orgáne Nemocnice A. Wintera sedieť mestská poslankyňa a jej bývalá riaditeľka Zita Bruncková. Prostredníctvom Združenia miest a obcí Slovenska ju na tento post navrhol primátor. Minister zdravotníctva Viliam Čislák však do správnej rady menoval ľudí, ktorí v nej boli aj doteraz – svojich zamestnancov.

Zmeny smerujúce k zvýšeniu transparentnosti pritom avizoval on sám. „V každej správnej rade bude za rezort nominovaný len jeden zamestnanec ministerstva zdravotníctva,“ uviedla vo februári pre portál zpiestan.sk hovorkyňa Martina Šoltésová.

O mená nových členov sme sa opakovane zaujímali už od začiatku marca, jasná odpoveď však prišla až dnes. „Vzhľadom na skutočnosť, že v Nemocnici Alexandra Wintera n. o. so sídlom v Piešťanoch stále prebieha šetrenie procesu verejného obstarávania Multidetektorového počítačového tomografu (z ktorého doposiaľ nie sú k dispozícii jeho výsledky) a za účelom priebežnej  informovanosti MZ SR o dôležitých skutočnostiach, minister zdravotníctva Slovenskej republiky vymenoval s účinnosťou od 1. marca 2015 do funkcie členov (zástupcov štátu) vrátane predsedu správnej rady zo štátnych zamestnancov ministerstva zdravotníctva,“ odpovedala riaditeľka komunikačného odboru ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Rezort od marca v správnej rade zastupujú Jana Kováčová, Eva Lakotová, Róbert Maguľa a Milan Brdársky, pričom prvá menovaná je predsedníčkou. V ostatných nemocniciach, ktorú sú neziskovými organizáciami, má pritom po novom štát iba jedného zástupcu. Správne rady tam doplnili ľudia navrhnutí samosprávami.

Nominanti zamestnancov – lekár Alan Suchánek a sestra Magdaléna Kovačovičová pritom už niekoľko rokov upozorňujú na to, ministerstvo by malo mať v správnej rade iba troch členov. Ich počet navýšilo v roku 2012. Správna rada potom odvolala vtedajšieho riaditeľa Róberta Mamrillu, s ktorým následne nemocnica prehrala súdny spor a mala by u vyplatiť odškodné.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič