Miloš Tamajka má dostávať o tisícku menej ako jeho predchodca

Nový primátor bude mať podľa zákona najnižší možný plat – 2 382 eur mesačne. Vyplýva to z návrhu uznesenia, ktoré podpísal jeho zástupca Michal Hynek. Poslanci o ňom rozhodnú na svojej prvej schôdzi vo štvrtok 11. decembra.

Plat primátora je vypočítaný z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, ktorá sa násobí koeficientom podľa počtu obyvateľov (824 eur x 2,89 = 2 381,36 eur). Túto sumu môže zastupiteľstvo podľa zákona navýšiť až o 70%, v prípade nového primátora Miloša Tamajku sa to však zrejme nestane.

Jeho zástupca Michal Hynek totiž predložil na prvé rokovanie mestského parlamentu návrh, podľa ktorého bude primátor od 11. decembra dostávať najnižší možný plat.

Poslanci prerokujú jeho výšku raz ročne. Preto nie je vylúčené, že mu ho v budúcnosti zvýšia. Zákon hovorí, že primátorovi patria aj cestovné náhrady súvisiace s výkonom funkcie.

Keď na začiatku uplynulého funkčného obdobia odchádzajúceho primátora Rema Cicutta zastupiteľstvo hlasovalo o návrhu jeho platu vo výške 3 345 eur, poslanec Miloš Tamajka bol jediný proti. Argumentoval aj tým, že niektorí primátori v podobne veľkým mestách zarábajú menej.

Ako primátor má teraz právo rozhodnúť o plate svojho zástupcu Michala Hyneka. Zákon ani príslušné nariadenie jeho výšku neupravujú.

Text a foto: Martin Palkovič