Medzi Tamajkom a Mikušom to vrie. Dôvodom je letisko

Mesto likvidáciu spoločnosti Letisko Piešťany odmieta, ale Trnavský samosprávny kraj zvolal mimoriadne valné zhromaždenie práve za týmto účelom. Jazýčkom na váhach bude názor ministerstva dopravy.

Téme zatvorenia piešťanského letiska sa dnes krajskí poslanci venovali len okrajovo. Župa je pritom jeho najväčší akcionár a už pri najbližšom zasadnutí jej zastupiteľstva (7. decembra) môže byť na akúkoľvek iniciatívu neskoro.

Otázky týkajúce sa letiska adresoval predsedovi Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) poslanec Peter Ottinger, ale okamžité odpovede od neho nežiadal. Napriek tomu mu chcel Tibor Mikuš odpovedať.

„Veril som v rozvoj letiska a robil som všetko pre jeho rozvoj. Ešte minulý rok sa situácia vyvíjala tak, že stúpal objem prepravených osôb aj počet carga,“ reagoval Tibor Mikuš na otázku, či nebolo od začiatku jeho cieľom vo vhodnú chvíľu letisko zlikvidovať. Podľa jeho slov vlani existovala nádej, že sa spoločnosť dostane z červených čísel.

Dodal, že mimoriadne valné zhromaždenie zvoláva preto, aby „likvidácia bola plne v rukách akcionárov a nie v rukách najväčšieho veriteľa, ako by to bolo v prípade, že spoločnosť nebude schopná uhrádzať svoje záväzky.“

Okrem Trnavského samosprávneho kraja nechce podľa jeho názoru letisku nikto pomôcť. „Mesto Piešťany neurobilo absolútne nič vo vzťahu k letisku. Ani personálne. Vyzval som pána primátora, aby prijal miesto v orgánoch spoločnosti. Odpoveď som nedostal,“ povedal Tibor Mikuš. Radnica nepomohla so znížením dane z nehnuteľnosti ani s hľadaním nových zákazníkov.

letisko-pas

„Ste perfektný demagóg!“ reagoval primátor Miloš Tamajka, ktorý je zároveň poslancom krajského zastupiteľstva: „Mesto Piešťany na zastupiteľstve schválilo nominantov do predstavenstva aj do dozornej rady, ale vy, ako najväčší akcionár, ste ich neakceptoval.“

Mestskí poslanci chceli mať v predstavenstve ekonóma so skúsenosťami z veľkých leteckých spoločností. V dozornej rade by ich reprezentoval viceprimátor Michal Hynek.

Mesto podľa Miloša Tamajku nemalo zákonnú možnosť kapitalizovať svoju pohľadávku voči letisku a nemôže si na tento účel zobrať ani úver. „Mali sme riešiť možnosť odčlenenia a odpredaja pozemkov, ktoré nie sú pre funkčnosť letiska dôležité. Mal tam byť krízový manažér, ktorý by riešil tú situáciu, ktorú od roku 2006 pred sebou tlačíte ako takú guľôčku. A teraz poviete, že Mesto Piešťany nekoná. Tibor Mikuš je za to zodpovedný.“

Predseda samosprávneho kraja jeho slová rázne odmietol: „Považujem za klamstvo, ak tvrdíte, že ja alebo predstavenstvo je zodpovedné za stratu. Nehorázne klamete!“ Následne ukončil diskusiu.

Krajské zastupiteľstvo k tejto téme neprijalo žiadne uznesenie a o osude sa preto s veľkou pravdepodobnosťou rozhodne už 29. novembra, kedy sa uskutoční mimoriadne valné zhromaždenie tejto akciovej spoločnosti.

Text a foto: Martin Palkovič