Ľudia môžu rozhodnúť, na čo minie župa 28-tisíc eur

Projekty, ktoré splnili podmienky, uchádzajú o podporu obyvateľov Trnavského samosprávneho kraja. Tí, prostredníctvom online hlasovania s SMS overovaním, ktoré nápady majú byť realizované. Hlasovanie prebieha od 10. mája do 23. mája 2019.

V pilotnom ročníku Participatívneho rozpočtu Trnavskej župy vyčlenilo zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja na podporu občianskych a komunitných projektov sumu 250-tisíc eur. Pre okres Piešťany je vyhradených 28-tisíc eur.

Každý hlasujúci si musí vybrať tri projekty, ktoré chce podporiť. Všetky informácie o pravidlách hlasovania sú zverejnené na web stránke tvorimekraj.hlasobcanov.sk.

O podporu verejnosti sa v okrese Piešťany uchádzajú tieto projekty:

Detské tréningové trasy pre orientačný beh v parku

Ide o výstavbu areálu s dvomi pevnými trasami orientačného behu určený hlavne pre deti, ale aj pre širokú verejnosť. Tu sa môžu naučiť, čo je to orientačný beh a zároveň si ho aj vyskúšať.

Kolotoč na detskom ihrisku

Detské ihrisko v našej obci je výnimočným miestom v tieni vysokých stromov. Miestom, kde sa mnohé deti a ich rodičia navzájom spoznávajú. Mnohé priateľstvá medzi ľuďmi vznikajú práve vďaka detskému ihrisku. Ihrisko spája ľudí, ktorí sa predtým vôbec nepoznali. Nový kolotoč zvýši záujem o detské ihrisko a privedie ďalšie deti s ich rodičmi na ihrisko. Vzniknú nové priateľstvá na dlhé roky.

Komunitné kultúrne, spoločenské a vzdelávacie centrum

Pomocou tohoto projektu vytvoríme a obnovíme kultúrne spoločenské a vzdelávacie centrum mesta Piešťany v duchu zámerov a ideí jeho zakladateľa Alexandra Wintera. Priestory budú slúžiť obyvateľom mesta aj kúpeľným hosťom. Poďťe s nami vytvoriť priestor pre stretávanie sa komunít: detí, rodín, seniorov, zdravotne postihnutých a ďalších

Multisenzorická miestnosť pre deti v rannom veku

Vybudovaním multisenzorickej miestnosti by sme radi sprístupnili deťom v rannom veku atraktívny priestor, ktorý ponúka široké spektrum podnetov k rozvoju zmyslového vnímania detí. Podnety sú sprostredkované zábavnou a atraktívnou formou. Dobre rozvinuté zmyslové vnímanie u detí uľahčuje vzdelávací proces v škole. MS miestnosť sa odporúča aj pre detí so špeciálnymi potrebami.

Návrat beachvolejbalu do starých Piešťan

Skupina miestnych dobrovoľníkov a nadšencov plážového volejbalu sa rozhodla zrenovovať a obnoviť ihrisko, ktoré už zo 30 rokov zapadlo prachom a obrástlo burinou. V celom kúpeľnom meste chýba kvalitné ihrisko dostupné pre širokú verejnosť. Plážový volejbal má výraznú obľubu, už len preto sa spojili desiatky dobrovoľníkov, aby spoločne vytvorili priestor, kde sa budú stretávať všetky generácie.

O športe trochu inak

V rámci Asociácie športových klubov, ktorej členom je 19 športových klubov z Piešťan sa venujeme rôznym aktivitám v súvislosti so športom. Jedným z dôležitých cieľov Asociácie je organizácia odborných seminárov s rôznymi tematickými okruhmi. Seminárne sú zamerané na oblasti ako športová psychológia, rehabilitácia, správna výživa, športová legislatíva, alebo stretnutia so športovými osobnosťami.

Piknik Park Sĺňava

Tvoríme miesto, ktoré spája a kde nikto nie je sám. Miesto, ktoré budeš/môžeš vnímať všetkými zmyslami. V Piknik Park Sĺňava budeš môcť stretnúť priateľov, spoločne posedieť, zabaviť sa. Prístrešok ochráni pred dažďom, na oddych nám poslúžia lavičky, hojdačky, či závesné siete. Vytvárame prostredie a systém akcií ktoré mení ľudí.Ako?Hrami, oddychom, zábavou, kultúrou, pohybom, radostnými pocitmi.

Pingpongové stoly

Exteriérový pinpongový stôl je vhodná príležitosť pre jedincov z radu dospelých a mládeže, ktorí neradi chodia do telocvične a dávajú prednosť pobytu na čerstvom vzduchu, pretože exteriérové pinpongové stoly sa z pravidla nachádzajú na verejných priestranstvách. Tento typ aktivity je veľmi rozšírený po celom svete a v posledných rokoch aj na Slovensku.

Prindiši hostia domácich

Zámerom akcie, ktorej 2. ročník sa bude konať v centre obce Drahovce, je zoznámenie nových a starých občanov obce,formou diskusie, predstavenia nových občanov a prichystaného občerstvenia a hudobného predstavenia domáceho súboru.

Slovenskí anjeli na predvianočných trhoch

Slovenskí Anjeli je skupina umelecky stvárnených anjelov v unikátnych kostýmoch, ktorí počas vianočných trhov za úsmev rozdávajú ľuďom dobré správy, teda lístočky so slovenskými prísloviami a porekadlami. Anjeli takto navodzujú pozitívnu náladu a pozastavenie sa v predvianočnom zhone.

SYEL

Kongnitívny a fyzický rozvoj pre ľudí stredného veku a viac, kde majú šancu vzdelávať sa, získať informačnú gramotnosť, vykonávať nenáročné pohybové a rozumové aktivity. Cieľom je oboznámiť sa s informačnými zdrojmi a naučiť sa ich využívať, získať pravidelnosť pohybovej a rozumovej aktivity a to všetko za pomoci mladšej generácie. Miestom realizácie je Piešťanský okres

Workshop Voda nad zlato

Aj Vás trápi rastúca cena pitnej vody? Neviete ako na to ? Riešenie doslova pre každého ponúka tento projekt, či bývate v meste alebo na vidieku, v bytovke alebo rodinnom dome. Na modelovom príklade efektívneho zadržiavania a využívania zrážkovej vody Vám ukážeme, čo treba spraviť. V prípade schválenia tohto projektu bude mať každý záujemca možnosť získať odborné rady zdarma.

Zdroj: tvorimekraj.hlasobcanov.sk Ilustr. foto: Martin Palkovič