Kde osláviť Nežnú revolúciu? Veľa sa toho deje v Trnave aj v Trenčíne

Mesto Piešťany naplánovalo spomienkové stretnutie pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie na pondelok. Obyvatelia kúpeľného mesta preto stíhajú aj koncerty a ďalšie sprievodné akcie, ktoré sa cez víkend uskutočnia v Trnave v rámci podujatia Pocta slobode.

Zaznie Modlitba pro Martu

Nesúhlas s totalitným režimom Piešťanci pred tridsiatimi rokmi vyjadrili na vtedajšom Námestí Dukelských hrdinov (titulná fotka). Podľa dobových fotografií bol priestor, ktorý dnes poznáme pod názvom Námestie slobody, zaplnený do posledného miesta.

Pri príležitosti okrúhleho výročia týchto udalostí pozýva radnica na hudobno-slovné a dokumentačné pásmo, ktoré začína v pondelok 18. novembra o 17.00 h. V podaní jazzovej speváčky Dáši Libiakovej zaznie napríklad legendárna Modlitba pro Martu. Špeciálne vystúpenie s názvom Sľúbili sme si lásku si pripravili žiaci Základnej umeleckej školy. Súčasťou programu bude aj videoprojekcia a exteriérová výstava fotografií z novembra 1989.

Trnava plná hudby

Dva víkendové koncerty na Trojičnom námestí v Trnave majú názov Pocta slobode. V sobotu 16. novembra od 14.00 sa tam predstavia kapely, ktoré mohli pred rokom 1989 na verejnosti hrať len veľmi sporadicky – Pražský výběr a The Plastic People of the Universe.

Nedeľa bude patriť ponovembrovej generácii slovenských hudobníkov. Od 17.00 h vystúpia Ľudové mladistvá, sláčikové kvarteto Spectrum Quartett, raper Strapo, speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová. Prídu aj pamätníci Novembra ’89, ako napríklad Peter Lipa. Ľuďom na námestí sa prihovoria z balkóna divadla.

V ten istý deň o 19.30 h v Kostole sv. Jakuba na koncerte s názvom Vďační za slobodu zaznejú v interpretácii zboru Schola minor aj fragmenty zo stredovekých notovaných kníh uchovávané v priestoroch trnavského archívu.

V pondelok budú koncerty aj v Trenčíne

To, že sloboda nie je samozrejmosť, si pripomenú v sobotu 16. novembra na Námestí slobody v Novom Meste nad Váhom. Súčasťou programu, ktorý začína o 16.00 h, budú videomaping, digitálne grafity aj skutočné príbehy o (ne)slobode.

Po nedeľnej spomienke na na tých, ktorých režim zavraždil pri vykonštruovaných procesoch alebo pri úteku cez hranice, sa v pondelok 18. novembra na trenčianskom Mierovom námestí uskutoční koncert kapely Mňága a Žďorp, ktorej členovia boli v 80. rokoch minulého storočia prenasledovaní Štátnou bezpečnosťou.

Ich vystúpenie začne symbolicky o 17.11 h a potom nasleduje koncert domácej kapely Bez ladu a skladu, ktorá sa na Mierovom námestí predstaví po dlhý desiatich rokoch.

Program pokračuje v Kine Hviezda a Klube Lúč. Naplánované sú koncerty skupín Chór vážskych muzikantov, Ještě jsme se nedohodli a Karpatské chrbáty aj diskusia Michaela Kocába a Fedora Gála.

Text: Martin Palkovič Zdroj: trnava.sk, trencin.sk Foto: Eva Drobná