Folklórny súbor Žito oslávi piate narodeniny

Žito vrátilo autentické folklórne tradície do ulíc Piešťan. Piate narodeniny oslávi 24. marca a pozýva na ne všetkých svojich priaznivcov.

„Pred piatimi rokmi sme sa zhodli na tom, že v našom meste, v Piešťanoch, chýba živé prepojenie ľudí s ľudovou tradíciou, a tiež na tom, že nám prospeje pravidelne sa hýbať a robiť pri tom niečo zmysluplné. Založili sme teda folklórny súbor Žito. Vtedy sme mali štyri sety zdedených mužských myjavských krojov a bolo nás päť dievčat, z ktorých každá vlastnila jednoduchú sukňu na nácvik. Dnes máme niekoľko kompletných originálnych krojov a k tomu novoušité mužské kroje zo šiestich regiónov Slovenska, máme čižmy, opasky, krpce, klobúky, zápästky, máme nahrávky k tancom z nášho 1,5 hodinového repertoáru od 5 rôznych ľudových hudieb a v súčasnosti už rodiacu sa vlastnú ĽH Žito. Sme známi našou regionálnou kuchyňou, pravidelnými folklórnymi večermi aj tým, že vnášame radosť a vraciame tradície do ulíc nášho mesta. Teraz to chceme spolu s vami osláviť,“ píšu v pozvánke zakladateľky súboru Žito.

Výročie sa bude konať v priestoroch Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera, kde súbor sídli. Po úvodnom prípitku, bude nasledovať slávnostný program, recepcia a živelná zábava. Okrem členov FS Žito sa môžete tešiť aj na ĽH Petra Obucha, Krajnanskú muziku, ĽH Karpaty a ĽH Máj.

Cena vstupenky je 18 eur a je nutné ju rezervovať na zitopiestany@gmail.com (rezervácia je platná až po potvrdení, kapacita sály je limitovaná).

Aktuálne informácie môžete sledovať na facebooku FS Žito.

Text a foto: FS Žito