Film o vzbure v Leopoldove bude mať predpremiéru v Dome umenia

V marci 1990 sa vzbúrili desiatky väzňov, ktorých sa netýkala amnestia prezidenta Václava Havla. Odpykávali si totiž dlhoročné tresty za vraždy, znásilnenia a lúpeže. Aj o nich bude film Amnestie, ktorý má predpremiéru v piešťanskom Dome umenia 23. októbra o 18.00 h.

„Amnestie zachytávajú svet kontrolovaný štátnou políciou ŠtB, v ktorom disidenti komunikujú pomocou tajných správ, svet, v ktorom ľudia udávajú rodinných príslušníkov a zároveň túžia po slobode,“ povedal o filme producent Peter Veverka, ktorý pochádza z Piešťan.

Vzbure v leopoldovskej väznici predchádzali amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po zvolení za československého prezidenta.

Nepokoje vyvrcholili 28. marca 1990. Väzni zapálili strechu, odmietli sa podrobiť príkazom dozorcov a preto musela zasiahnuť jednotka rýchleho nasadenia. V novembri 1991 z Leopoldova za dramatických okolností ušlo sedem väzňov, dvoch z nich chytili v Piešťanoch.

Film Amnestie vznikol v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVS, HomeMedia Production a českou produkčnou spoločnosťou Endorfilm.

Predlohou bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Režisérom snímky je Jonáš Karásek v spolupráci s kameramanom Tomášom Juríčkom a producentom, scenáristom Marošom Hečkom. Táto trojica je vo filmovom prostredí známa okrem mnohých sólových projektov aj vďaka úspešnému filmu Kandidát.

Réžia: Jonáš Karásek
Scenár: Maroš Hečko, Beata Grünmannová a Marek Janičík
Kamera: Tomáš Juríček
Hrajú: Juraj Bača, Natália Germani, Aňa Geislerová, Marek Vašut, Marek Majeský, Gregor Hološka, Jana Oľhová, Roman Luknár, Norbert Lichý, Ján Jackuliak, Marek Fučík, Sáva Popovič, Erik Ole, Martin Havelka

Dráma SR/ČR 2019, MP-15

Vstupné: 5 eur  / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia

Text: Martin Palkovič Zdroj: continental-film.sk