Doda Šošoku si jeho priatelia pripomenú koncertom

Od smrti významnej osobnosti slovenskej jazzovej scény dnes uplynulo desať rokov. V piatok 23. novembra sa preto v klube La Musica uskutoční Hommage to Dodo Šošoka.

Dodo Šošoka sa narodil v obci Hronské Kosihy v okrese Levice. Vyštudoval pedagogickú fakultu v Nitre a Berklee College of Music v Bostone. Bol členom Pražského džezového kvarteta, zakladateľom a lídrom Slovenského jazzového kvarteta. Hral s významnými osobnosťami jazzu – Charlie Mariano, Linda Sharrock, Larry Smith, Harry Sokal a ďalší.

V Piešťanoch, v budove bývalého riaditeľstva kúpeľov na Winterovej ulici, založil legendárny klub Jazz Art Gallery. Spolu s ním tam pravidelne vystupovali svetovo uznávaní hudobníci.

V roku 2005 stál pri zrode medzinárodného jazzového festivalu a získal Cenu primátora mesta Piešťany – Kultúrna osobnosť roka.

Jozef Dodo Šošoka zomrel 21. novembra 2008 po ťažkej chorobe.

Odvtedy sa na jeho počesť pravidelne konajú koncerty Hommage to Dodo Šošoka. Na tom najbližšom, v piatok 23. novembra, zahrajú Ondrej Botek (gitara), Tomáš Gajlík (klavír), Cuco Gajlík (basa), Milo Suchomel (saxofón), Peter Solárik (bicie). Koncert sa uskutoční v klube La Musica a začína o 19.30 h.

Text a foto: Martin Palkovič