Ďalší rekord: V okrese Piešťany pribudlo 30 prípadov ochorenia covid-19

Na Slovensku v utorok 27. októbra zaznamenali 2887 pozitívne testovaných osob, ukončených vyšetrení bolo 14 642. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva s tým, že pribudlo aj osem úmrtí na pľúcnu formu ochorenia covid-19, spolu tak na Slovensku evidujeme 184 úmrtí.

Posledný októbrový utorok bol rekordný pre okres Piešťany, v ktorom malo za tento deň test na covid-19 s pozitívnym výsledkom 30 ľudí. Druhý najvyšší počet pozitívne testovaných v piešťanskom regióne pribudol v piatok 23. októbra. Bolo ich 20. Za celý predchádzajúci týždeň (19. až 25. 10.) bol prírastok 75 prípadov.

„Covid-19 sa už vyskytuje prakticky v každej sfére života. Početnejší výskyt prípadov eviduje väčšina krajských miest, pribúdajú však aj v tých okresných. Naďalej prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách. Nákaza sa medzi príbuzných zväčša dostane z často navštevovaných kolektívov, respektíve z priameho kontaktu s pozitívne testovanou osobou,“ uvádza k utorkovým prípadom Úrad verejného zdravotníctva SR.

Epidemiologická situácia je na Slovensku podľa hygienikov vážna. „Seba, svoju rodinu a známych ochránime tým, že budeme pri nevyhnutných cestách mimo svojich domovov nosiť správne nasadené a čisté rúško, udržíme si aspoň dvojmetrový odstup od iných ľudí a budeme si často umývať a dezinfikovať ruky. Nezabúdajme ani na časté nárazové vetranie interiérov,“ dodáva ÚVZ SR.

Mesto Piešťany v súvislosti s aktuálnym obmedzením slobodného pohybu na svojej web stránke upozornilo, že zákaz vychádzania sa vzťahuje aj na návštevy mestského úradu. Občania by mali preto úradníkov kontaktovať e-mailom alebo telefonicky. „Matrika je otvorená len na vybavovanie rodných a úmrtných listov. Potrebné je však dopredu si telefonicky dohodnúť stretnutie,“ informuje radnica.

Text: Martin Palkovič Titulný obrázok: covid.chat