Cyklistov na pešej zóne policajti napomínajú, pikniky nie sú zakázané


Warning: Illegal string offset 'alt' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 14

Warning: Illegal string offset 'caption' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 15

Warning: Illegal string offset 'sizes' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16

Warning: Illegal string offset 'large' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16
8
Inzercia

Dvojčlenná hliadka mestskej polície v posledných dňoch každý večer kontroluje dodržiavanie predpisov na pešej zóne. Včera napomenuli policajti v priebehu pár minút hneď niekoľko detí. Priznávajú však, že účinné prostriedky nemajú.

Obyvatelia Piešťan sa sťažujú na deti z arabských krajín, dopravnú značku pešia zóna však sami často nerešpektujú. Za znečisťovanie mestského parku odpadkami sú taktiež často zodpovední domáci.

Počas víkendových večerov ide najmä o mladých ľudí, ktorí okolo lavičiek po sebe nechávajú prázdne fľaše a ohorky z cigariet. Výnimkou nie sú ani rozkopané smetné koše alebo prejavy vandalizmu na exteriérových umeleckých dielach.

Podľa zástupcu náčelníka metskej polície Petra Gogola majú strážcovia poriadku v prípade maloletých veľmi obmedzené možnosti. Zákon ich neumožňuje sankcionovať a preto sa pokúšajú na deti pôsobiť preventívne. „Z tohto dôvodu boli natlačené letáky v anglickom jazyku, ktoré sú rozdávané maloletým deťom,“ uviedol zástupca náčelníka. V dohľadnej dobe má pribudnúť aj verzia v arabčine.

Počet upozornení policajti neevidujú. Včera večer však mali dvaja z nich na Winterovej ulice práce dosť. V priebehu pár minút vysvetľovali zákaz bicyklovania hneď niekoľkým deťom. Tie následne zosadli.

Piknikovanie v parku mestská legislatívna nezakazuje. Ľudia však nesmú po sebe nechávať odpadky, inak ich môže polícia postihovať za znečisťovanie verejného priestranstva. Erika Studená zo Služieb mesta Piešťany povedala, že v lete je v parku viac odpadkov ako v iných obdobiach. „Či ich však spôsobujú turisti z arabských krajín, nevieme potvrdiť ani vyvrátiť.“

Dvakrát do týždňa prebieha ručné zbieranie odpadkov v celom parku jedným zamestnancom. Dvakrát týždenne vysýpajú koše a vždy v piatok tento priestor zametajú špeciálne vozidlá.


Sťažnosti na turistov rieši aj radnica. Odpovede hovorkyne Evy Bereczovej na naše otázky prinášame v plnom znení:

Zaznamenala radnica počas aktuálnej sezóne nárast sťažností na turistov z arabských krajín? Ak áno, v akých súvislostiach?

Zaznamenali sme niekoľko sťažností na arabské deti, ktoré sa bicyklujú na pešej zóne. Sprostredkovane sme boli informovaní aj o tom, že arabské rodiny sa združujú v mestskom parku za účelom piknikov a vraj po nich zostáva neporiadok. Túto situáciu sme si overili na mestskej polícii. Bicyklovanie na pešej zóne nám potvrdili. Informáciu o tom, že by po cudzincoch zostával neporiadok v parku, nepotvrdili.

Piešťany sa často pýšia prívlastkom multikultúrne mesto – ako sa snaží radnica riešiť otázku spolunažívania domácich obyvateľov a návštevníkov nášho mesta?

Piešťany boli odnepamäti multikultúrne mesto a občania sú na turistov zvyknutí. Nemyslíme si, že by v súčasnosti nejakým spôsobom bolo treba riešiť otázku spolunažívania domácich obyvateľov a návštevníkov mesta. Ak sa aj vyskytne nejaký problém, je ojedinelý.

Zákaz bicyklovania na pešej zóne často porušujú aj Piešťanci. Chystajú sa v tejto súvislosti nejaké plošné opatrenia? Rovnako zostávajú v parku odpadky aj po miestnej mládeži, ako by mal byť tento problém v budúcnosti riešený?

Ako ste správne poznamenali – zákaz bicyklovania na pešej zóne často porušujú aj Piešťanci. Ťažko budeme vysvetľovať arabským deťom, že bicyklovanie na pešej zóne je zakázané, keď vidia na každom kroku domácich na bicykloch, ktorí si so zákazom ťažkú hlavu nerobia. Primátor dnes navštívil zástupcu náčelníka Mestskej polície za účelom hľadania riešenia tejto problematiky. Zatiaľ budú mestskí policajti pravidelnejšie kontrolovať pešiu zónu, upozorňovať na spáchanie priestupku, ak sa situácia nezmení, sú pripravení pokutovať. Mestskí policajti by mali byť viditeľnejší.


cyklisti mestska policia pesia zona

Text a foto: Martin Palkovič