Covid-19: Vláda schválila celoplošné testovanie, nie je jasné, či bude povinné

Celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie covid-19 bude najväčšou logistickou operáciou v histórii Slovenska. Zapojí sa do nej 50-tisíc ľudí – okrem vojakov aj policajti, hasiči, úradníci štátnej správy a samosprávy. Na väčšine územia Slovenska vrátane piešťanského regiónu bude prvé kolo testovania prebiehať 30. októbra až 1. novembra.

Armáda, ktorá bude plošné testovanie obyvateľstvo do veľkej miery zabezpečovať, nazvala túto operáciu Spoločná zodpovednosť. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal minister obrany Jaroslav Naď s tým, že v najbližších dňoch dostanú všetky potrebné informácie aj starostovia a primátori. Práve v priestoroch samospráv bude testovanie prebiehať – pôjde o miestnosti, v mnohých prípadoch triedy základných a stredných škôl, do ktorých chodia občania voliť.

Podľa predsedu vlády Igora Matoviča zatiaľ nie je jasné, či bude celoplošné testovanie povinné alebo dobrovoľné. „Čím menej ľudí príde, tým väčšia šanca, že nakoniec skončíme v lockdowne,“ povedal na nedeľnej tlačovej konferencii premiér.

Vyšetrenia pomocou antigénových testov má zachytiť čo najviac ľudí s ochorením covid-19. Štát ich na tento účel kúpil 13 mil. kusov.

„Testovať sa budú všetci obyvatelia Slovenskej republiky starší ako 10 rokov. Hlavná časť testovania sa uskutoční v dňoch 30. 10. – 1. 11. 2020 a v dňoch 6. – 8. 11. 2020. V dňoch 23. – 25. 10. 2020 sa uskutoční pilotné testovanie so zameraním na okresy, v ktorých sa v súčasnosti najviac šíri vírus SARS-CoV-2,“ uvádza vláda v návrh na vykonanie celoštátneho testovania obyvateľstva, ktorý dnes ministri schválili.

Šéf rezortu obrany na tlačovej konferencii doplnil, že pilotné testovanie prebehne nasledujúci víkend v okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín a Bardejov.

Na odberových miestach budú podľa vládou schváleného materiálu pôsobiť integrované tímy vedené  profesionálnymi vojakmi. Okrem budú integrované tímy pozostávať z príslušníkov Policajného zboru, kvalifikovaného zdravotníckeho personálu a administratívneho personálu. „Odber vzoriek na testovanie bude uskutočňovať výhradne odborne kvalifikovaný zdravotnícky personál,“ píše sa ďalej v schválenom návrhu.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič