Covid-19: Premiér oznámil plošné testovanie všetkých obyvateľov Slovenska

Štát spustil verejné obstarávanie antigénových testov, ktoré majú byť použité na vyšetrenie všetkých obyvateľov Slovenska. Plošné testovanie má prebehnúť na prelome októbra a novembra.

Antigénové testy nedokážu zachytiť všetkých pozitívnych, ale podstatnú časť tých, ktorí sú infekční, vysvetlil predseda vlády Igor Matovič. O zámere pretestovať všetkých obyvateľov Slovenska informoval dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii. Štát podľa jeho slov nakúpi 13 mil. antigénových testov s cenou približne 4 eurá za jeden kus.

Testovanie by mali vykonávať príslušníci Ozbrojených síl SR. Zrejme už budúci víkend začne testovanie v najviac postihnutých regiónoch (Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín). Ostatné okresy by mali nasledovať o týždeň neskôr, teda 31. októbra a 1. novembra 2020.

Na testovanie majú byť použité školy a iné verejné budovy, ktoré slúžia ako volebné miestnosti. Každý sa teda nechá vyšetriť tam, kam chodieva voliť.

Zatiaľ nie je jasné, či bude testovanie povinné, ani či budú hroziť sankcie tým, ktorí sa vyšetriť nenechajú.

„Predbežný názor pediatrov je, že deti do 10 rokov by sme nemuseli testovať,“ odpovedal Igor Matovič na otázku, kto všetko bude musieť prísť na takéto vyšetrenie. Každý, kto bude mať pozitívny výsledok, zostane aj s rodinou 10 dní v domácej izolácii.

Antigénové testy použila aj Nemocnica Alexandra Wintera, ktorá nechala v utorok 13. októbra na vlastné náklady otestovať všetkých zamestnancov a hospitalizovaných pacientov. Jej riaditeľ Štefan Kóňa v piatok informoval, že 550 testov odhalilo ochorenie covid-19 u dvoch zdravotníckych pracovníkov.

Podľa informácií, ktoré zverejnilo ministerstvo zdravotníctva, pribudlo na Slovensku v piatok 16. októbra 1 968 nových prípadov ochorenie covid-19. V okrese Piešťany bolo v tento deň 13 nových prípadov.

Text: Martin Palkovič Foto: Robert Fritz