ARTA otvorila výstavu, ktorá pracuje s témou domova. Prístupná je do Vianoc

Kultúrno-kreatívne centrum ARTA otvorilo 25.novembra novú výstavu, ktorú nájdete v Galérii na treťom poschodí. Jej autorkou je ukrajinská umelkyňa Kateryna Yehorova.

Čo je vlastne domov? Ako často sa zamýšľame nad touto otázkou a vieme si na ňu vôbec odpovedať? Definovať domov sa dá rôzne. Ako hovorí samotná autorka výstavy Kateryna Yehorova: „Náš domov totiž nie je špecifická adresa, je to miesto, kde sa cítime byť sami sebou. Po vypuknutí vojny sa náš život zmenil na zvláštny sen. Ľudia, ale aj všetko okolo sa zmenilo. Navonok aj zvnútra. Mentálne aj fyzicky. V časoch vojny sa dramaticky zmenilo naše každodenné okolie, ale aj spôsob prežívania. Je ťažko povedať či sa v tejto “novej realite” nachádzajú aspekty našich každodenných životov nezmenené.“

Nad všetkým tým sa môžeme spoločne zamyslieť a úprimne pozastaviť pri autorkinej tvorbe a výstave Viem, kde je môj domov.

Všetky vystavené diela vznikli počas polročnej rezidencie v ARTE a odvolávajú sa na domov. Na výstave sa nachádzajú diela, ktoré autorka prepája s dojmami, impresiami a zážitkami, ktoré sa odohrali počas pobytu v Piešťanoch. Nájdete na nich ARTU, piešťanský park, topoľovú alej pri kúpalisku Eva a iné. Niektoré z diel odkazujú na samotnú autorku, či už formou autoportrétu v takmer realistickej podobe alebo vo forme zvieracích motívov. Odkazujú na reálne zážitky z objavovania miestneho okolia či zážitky človeka odtrhnutého od svojho rodiska, ktorý sa dozvedá o miestach, kde býval…

Kateryna Yehorova je ukrajinskou umelkyňou. Študovala na Charkovskej štátnej akadémii umenia a dizajnu so špecializáciou na grafiku. Zúčastnila sa na množstve skupinových výstav na Ukrajine, ale aj v zahraničí. Rovnako absolvovala aj päť samostatných výstav. Vo svojej tvorbe sa zameriava najmä na grafické médiá, kde prevažuje technika gvaš, ale rovnako pracuje aj s kolážou.

Výstava potrvá do 23. decembra 2022.
Otvorená je: Streda / Štvrtok / Piatok / Sobota od 10:00 – 17:00.
Adresa: vstup v prechode od Teplickej ulice 46. Viac: info@artapiestany.sk

Výstavu podporil Fond na podporu umenia a mesto Piešťany. Rezidencia v ARTE vznikla vďaka podpore Trnavského samosprávneho kraja a Nadácie Orange.

Zdroj: Tlačová správa – KCC ARTA

Foto: Daniel Dvorský