AKTALIZOVANÉ Okresný úrad: Mária Domčeková sa nestala riaditeľkou v súlade so zákonom


Warning: Illegal string offset 'alt' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 14

Warning: Illegal string offset 'caption' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 15

Warning: Illegal string offset 'sizes' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16

Warning: Illegal string offset 'large' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16
6
Inzercia

Odbor opravných prostriedkov vyhovel protestu prokurátora, ktorý predtým iný odbor Okresného úradu Trnava zamietol. Ministerstvo zdravotníctva čaká vo veci riaditeľky Nemocnice Alexandra Wintera (NAW) na záverečné rozhodnutie.

banner mdd

Ešte totiž plynie lehota, počas ktorej je možné odvolanie. O rozhodnutí Odboru opravných prostriedkov Okresného úradu Trnava dnes informoval portál webnoviny.sk.

Prokurátor začiatkom apríla protestoval proti zmene údajov zapísaných v registri neziskových organizácií, keď dovtedajšieho riaditeľa Nemocnice A. Wintera Roberta Mamrillu nahradila Mária Domčeková. Výmena nastala na základe rozhodnutia správnej rady, ktorá mala vzniknúť nezákonne. Ministerstvo zdravotníctva v nej totiž zastupovali štyria ľudia, namiesto pôvodných troch.

Na tento fakt od začiatku upozorňujú lekár Alan Suchánek a sestra Magdaléna Kovačovičová. Rezort zdravotníctva aj riaditeľka NAW Mária Domčeková rozpor zo zákonom doteraz popierali.

„Od začiatku hovoríme, že budeme rešpektovať rozhodnutia v danej veci. Vec nie je ešte uzatvorená. Priebeh sledujeme. Čakáme na záverečné rozhodnutie,“ uviedol dnes pre portál zpiestan.sk hovorca rezortu Peter Bubla. Dodal, že ministerstvo zdravotníctva nie je priamym účastníkom tohto konania.

DOPLNENÉ (29. mája o 14.15 h): „Počkám si na doručenie písomného, zatiaľ neprávoplatného rozhodnutia úradu a jeho zdôvodnenia a potom sa rozhodnem o ďalších právnych krokoch, ktoré mi umožňuje zákon,“ reagovala Mária Domčeková.

DOPLNENÉ (29. mája o 17.00 h): Denník N v tejto súvislosti informoval, že ak sa riaditeľka voči rozhodnutiu Okresného úradu Trnava odvolá, vec dostane na stôl minister vnútra Robert Kaliňák. Viac info tu.


Riaditeľka NAW podala na Alana Suchánka trestné oznámenie

Mária Domčeková dnes popoludní poslala médiám stanovisko, v ktorom sa ohradzuje voči vyjadreniam Alana Suchánka pre Piešťanský týždeň.

Lekár vyjadril obavu, že poruchovosť zastaralého CT v tunajšej nemocnici, môže ohrozovať životy pacientov. Príkladom je podľa jeho slov situácia, keď počas nefunkčnosti tomografu musí telefonovať do iných nemocníc a zisťovať, či môžu pacienta prijať. „Ak by išlo o akútnu vec, napríklad krvácanie do mozgu, takéto mrhanie časom by zaručene malo pre pacienta tragické dôsledky,“ povedal pre Piešťanský týždeň.

Riaditeľka v dnešnom stanovisku reaguje, že v prípade poruchy prístroja, je starostlivosť o pacientov plne zabezpečená. „Doteraz neevidujeme ani jeden prípad, aby bol pacient piešťanskej nemocnice ohrozený na živote z týchto dôvodov. Tvrdenia MUDr. Suchánka s atestáciou z odboru chirurgia nie sú podložené faktami, ktoré by vychádzali z odborných zdrojov a tieto zavádzajú a ohrozujú širokú verejnosť.“

Podľa jej slov majú vyhlásenia Alana Suchánka charakter poplašnej správy a preto podala trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy.

V stredu 27. mája uverejnila TASR stanovisko Márie Domčekovej, v ktorom sa píše, že  verejné obstarávanie CT pre piešťanskú nemocnicu v roku 2012 bolo ovplyvnené osobnými záujmami zúčastnených osôb.

„Na uvedené verejné obstarávanie v roku 2012 mal Suchánek výrazný vplyv, pretože bol sám členom komisie na vyhodnocovanie ponúk. Podozrivé bolo samotné nastavenie podmienok súťaže, kde najnižšia cena nebola jediným kritériom, čo spôsobilo, že víťazom po e-aukcii dňa 19.4.2012 sa stal uchádzač s najdrahšou ponukou o viac ako 250.000 €, ktorý však v predbežnom vyhodnotení ponúk skončil na poslednom treťom mieste,“ píše súčasná riaditeľka NAW.

Listinné dôkazy k verejnému obstarávaniu z roku 2012 boli podľa nej odovzdané Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Celé jej stanovisko si môžete prečítať tu.

„Vo vypísanom výberovom konaní (z roku 2012, pozn. red.) nebola cena prístroja stanovená ako jediný rozhodujúci faktor, bolo vybraných 18 alebo 19 položiek, cena bola jednou z nich, mala najvyššiu váhu,“ píše v reakcii na tieto podozrenia Alan Suchánek a dodáva: „NAKA vyšetruje obstarávanie CT prístroja v roku 2014 na základe podania GP (generálnej prokuratúry, pozn. red.) a v tejto veci je vznesené aj obvinenie. NAKA vyšetruje obstarávanie CT prístroja v roku 2012 na základe podania JUDr. Domčekovej na neznámeho páchateľa, obvinenie vznesené nie je.“

Kompletnú reakciu Alana Suchánka nájdete na tejto adrese.

Text a foto: Martin Palkovič

 

Inzercia