110 detí v jednej škôlke a mesto znova hľadá dodávateľa

Rekonštrukcia materskej školy na Považskej ulici nezačala ani tri týždne po odovzdaní stavby. Deti budú od septembra chodiť na Valovú a radnica musí nájsť nového dodávateľa.

Dohodli sa na ukončení zmluvy

Materská škola na Považskej ulici je jednou z dvoch piešťanských škôlok, na ktorých opravu dostala samospráva spolu vyše milión eur.

Zatiaľčo na Ružovej ulici sa už skoro dva mesiace pracuje, na Považskej odovzdali stavenisko až uprostred prázdnin. Podľa primátora Miloša Tamajku to spôsobili zdĺhavé kontroly projektu zo strany nadriadených inštitúcií.

Napriek tomu, že od odovzdania stavby uplynuli tri týždne, práce na rekonštrukcii škôlky doteraz nezačali. Mesto sa preto s víťazom verejného obstarávania včera dohodlo na ukončení zmluvy.

Rodičov o tom na spoločnom stretnutí informoval primátor Miloš Tamajka. Podľa jeho slov je nutné vyhlásiť nové verejné obstarávanie, ktoré môže trvať aj dva mesiace.

Škôlkári na Považskú preto v dohľadnej dobe nezavítajú. Aj nový dodávateľ bude mať podľa zákona na rekonštrukciu až 12 mesiacov. Je len na ňom, či to stihne skôr.

Prichýlili ich na Valovej

Na prijatie 45 detí je už pripravená Materská škola na Valovej ulici. Spolu tam bude od 3. septembra chodiť až 110 škôlkárov.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva mal niekoľko podmienok, ktoré vedenie škôlky dokázalo splniť. Nástupu detí na predškolskú výchovu preto už nič nebráni. Na Valovej budú musieť vydržať pravdepodobne celý školský rok.

Čakajú ich preto viaceré obmedzenia, ale pedagogický kolektív oboch materských škôl je odhodlaný situáciu zvládnuť. Vyplynulo to zo včerajšieho stretnutia, riaditeľky, zástupkyne, primátora a rodičov.

Náklady na vykurovanie chcú znížiť o 85 %

Projekt rekonštrukcie škôlky na Považskej ulici je zameraný na zníženie energetickej náročnosti a počíta s komplexným zateplením vrátane základov, fasády i strechy, výmenou zastaralých rozvodov, svietidiel, vyregulovaním systému vykurovania, dobudovaním vzduchotechniky a vytvorením nových odkvapových chodníkov.

Predpokladané náklady boli vyčíslené na 662-tísíc eur, pričom podiel samosprávy predstavoval necelých 35-tisíc eur. Dodávateľ, s ktorým sa radnica dohodla na ukončení zmluvy, vyhral verejné obstarávanie s cenou 481 259 eur vrátane DPH.

Vďaka stavebným úpravám má prísť k zníženiu spotreby energie na vykurovanie o takmer 85 %.

Mesto získalo finančné prostriedky na rekonštrukciu z fondov Európskej únie, vyhlasovateľom výzvy bola Slovenská inovačná a energetická agentúra.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič