Včelár, kuchár alebo smetiar? Čím budem, keď vyrastiem?

Myslím, že ani jednému detskému očku neuniklo smetiarske auto a všetko „to“ okolo vynášania smetí. Kto sa má v tom vyznať? Červený, žltý, modrý či čierny kontajner? Milé deti, keď prídete v sobotu medzi 10 h a 16 h do Mestského kultúrneho strediska na A. Dubčeka 27, tak Vám bude táto záhada odhalená. Po podujatí „Čím budem, keď vyrastiem“ sa pokojne vyberiete so smetným košom a hravo zvládnete aktivity spojené s triedením odpadu. A ako prekvapenie Vás čaká jedinečný smetiak, ktorý aj slovne ocení, že ste citliví k prírodne a smeti zahadzujete tam, kam patria.

Dievčatá určite neraz obdivovali pani aranžérky v kvetinárstve ako krásne dokážu viazať kytice a aké výnimočné dekorácie vychádzajú z ich šikovných rúk. Do tohto remesla Vás prídu zasvätiť odborníci zo Strednej odbornej školy Rakovice. A za odmenu si deti budú môcť so sebou odniesť dekoráciu, ktorú si sami vyrobia v tvorivých dielňach.

Chlapci sa zase dozvedia ako sa robí zámková dlažba, zakladá obvodové murivo, píli drevo alebo zisťuje, či je celá stavba v rovine. Stavbári im odhalia základné pravidlá pri stavaní domov, čo každopádne chlapci ocenia, keď o pár rokov neskôr budú dozorovať vlastnú stavbu domu. A verte, že platí staré dobré príslovie „čo sa za mladi naučíš, na staré kolená ako keby si našiel“.

A keďže láska ide cez žalúdok, tak kuchárskemu remeslu sa určite radi priučia aj chlapci aj dievčatá. Deti si budú môcť vyskúšať ako sa prestiera slávnostná tabuľa a ako sa obsluhujú hostia v špičkovej reštaurácii. S pravidlami stolovania Vás radi oboznámia ochotné servírky.

Do tajov včelárskeho chovateľstva preniknete vďaka zástupcom občianskeho združenia Včeloz. Tí Vám vysvetlia ako sa správať tak, aby Vás včielka nepovažovala za nepriateľa a pobyt s Vami nevyhodnotila ako život ohrozujúci. Priblížia Vám život vo včeľom úli a ich hierarchiu. Predstavia Vám včeliu kráľovnú a jej úlohu vo včelích spoločenstvách. Naučia Vás ako sa zo včelieho vosku vyrába krásna sviečka.

Princípy techniky Vám priblížia pracovníci ON Semiconductor Slovakia, a.s.. Predstavia Vám zaujímavosti v oblasti techniky a určite si vyskúšate množstvo zaujímavých technických a robotických hračiek.

Tak milé deti neváhajte a v sobotňajší deň zavítajte spolu s rodičmi na podujatie „Čím budem, keď vyrastiem….“ a hádam sa nám spoločne podarí odhaliť oblasť, ktorá je Vám blízka a ktorá je pre Vás natoľko zaujímavá, že by ste sa jej radi venovali i v staršom veku.

Materské centrum Úsmev