Covid úraduje. Veľa šťastia v novom roku 2021.

Covid stále hnusoba úraduje. A ako som už niekde písal, nikto si nevie zatiaľ pomôcť a všetci naši aj politický krikľúni dokážu iba vždy kritizovať a obyčajne vždy niečo iné. A na druhý deň zase iné. Asi podľa nejakej stratégie. S nejakým cieľom. Akým, to nechám na čitateľovi. Žijeme v dobe, ktorú sme si nevybrali – ona si vybrala nás.

O našich prianiach, záľubách, koníčkoch chceniach zabaviť sa, osláviť, vypiť si, zaburácať delobuchmi a ohňostrojmi … o tých, podľa nášho, prejavoch demokracie – o tom Covid ale nevie zhola nič a ani ho to nezaujíma. A tak si robí podľa svojho, tak, ako jeho „predkovia“ v predchádzajúcich stáročiach a tisícročiach. On sa nezmenil. Je rovnako tichý a pre nás zákerný.

To , že mi si myslíme, že sme „pojedli“ všetku múdrosť sveta – jeho to nezaujíma. Covid, sviniar to nepochopil, robí si stále po svojom. Kašle na každého, či je alebo nie je v nejakej politickej, alebo inej funkcii. Vie, že medzi ľuďmi je stále dosť málo zodpovedných, ktorí si myslia, že rúško nie je na to, aby človek, neposotil iného blížneho svojho bližšie k večnosti, ale len na oštaru.

Silvester – večer, polnoc, vítanie nového roku. Národ sa veselí ako na palube Titanicu päť minút pred katastrofou. Ešte nevie čo sa stane. Ešte nevie, ako to všetko skončí, či skolabuje zdravotníctvo, či skolabujú štáty, alebo nie. Či čo? Všade okolo niečo čo svet nepoznal posledných vyše sto rokov a chlipni človek sa venuje svojim orgiám. Krása! Expres do pekla. Rútiaca sa gravitácia vo vnútri čiernej diery.

Verme, že nič také nás nečaká v novom roku. Že sa to dobre skončí. A až keď sa to skončí, potom budeme sa hrať na pánov všetkého tvorstva a zaradíme sa buď do nezmyselných táborov koalície, alebo opozície, alebo začneme používať rozum a budem ľudí posudzovať podľa toho, ži robia dobre, alebo zle, či myslia na aj nás, alebo iba na seba.

Verme, že zodpovednosť, vzájomná ohľaduplnosť, rešpekt a podriaďovanie sa požiadavkám, alebo predpisom tých čo vlastne musia zachraňovať celý zdravotnícky systém štátu zvíťazia.
Zdravotnícky systém štátu, štátu nie jednotlivca – a ukazuje sa, že každého štátu na svete. Či to riadi nejaký Macron, Trump, Putin, Talian, Nemec, Maďar, Kamerunčan, Mexičan, alebo Matovič.

Výsledok je rovnaký. Tápeme. V súčasnom vojnovom stave s Covidom je zatiaľ, teda, okrem vakcíny iba jedna, jediná možnosť – držať „hubu a rúško“. Politizovať až po pandémii. Je pravda, že sa brblalo a brble a nielen na Slovensku, ale asi v každom štáte sveta a nikde z toho nebolo doteraz nič. Alebo iba zle, veľmi zle a ešte horšie.

Že svet bude potom trochu iný je veľmi pravdepodobné. Firmy (aj štát pochopiteľne) nebudú v prvom rade kupovať drahé autá a míňať peniaze na momentálne pôžitky, ale vytvárať rezervy na nepredvídateľné udalosti – pretože teraz vidíme, že doterajší trend bola chyba. Vidíme, ako sa teraz kdekto v štáte rozčuľuje (a uslintané médiá to podporujú) že štát by mal ich zachraňovať (napriek tomu, že oni sami nemajú záujem) a dokonca človek má dojem, že niektorí by chceli na tom aj ryžovať.

Otázka je dokedy to štát vydrží. A ďalší krikľúni budú chcieť práve teraz sanovať aj to, čo mala predchádzajúca politická generácia vyriešiť kým „sa darilo“. Skoro stále počúvame „… okolité štáty pomáhajú obchodom, turistike, kdekomu…“ dokonca to vykrikujú presne aj tí, ktorí mali vytvárať tie rezervy – a oni ich prežrali, vykradli, prebabrali a pre……li. A teraz zodpovednosť zvaľujú na tých súčasných. Tie okolité štáty na ktoré sa odvolávajú hospodárili oveľa rozumnejšie a teraz majú viac možností. My nie. Ale „tí“ sú dobrí a títo zlí. Divný národ.

A kdejaké hoaxi si môžeme strčiť do…, no hockde. Východisko je jediné – vybrať si: mať rozum, alebo blbnúť. Ani jedno, ani druhé nebude nič nové.

Text: Ján Derďák Photo by Martin Sanchez on Unsplash

Blog je priestorom na prezentáciu názorov autora. Za obsah príspevkov redakcia nezodpovedá.