Župa chce motivovať deviatakov, aby išli za murárov či mäsiarov

Študenti nedostatočne obsadených odborov dostanú od Trnavského samosprávneho kraja počas prvých dvoch rokov štúdia štipendium 50 eur mesačne.

Medzi učebné a študijné odbory, na ktoré sa aktuálne hlási málo deviatakov, patria murár, mäsiar, záhradník, krajčírka, obrábač kovov alebo chemik-operátor. Trnavská župa tieto odbory identifikovala v spolupráci so zamestnávateľmi a od nasledujúceho školského roka plánuje motivovať žiakov základných škôl, aby na ne nastúpili.

Za nedostatočne obsadené učebné a študijné odbory boli určené tie, na ktoré sa hlási málo žiakov v porovnaní s potrebami trhu práce.

„Budúce študentky a študenti sa môžu tešiť na štipendium 50 eur mesačne počas prvých dvoch rokov, ako aj na ďalšie výhody známe z nášho systému duálneho vzdelávania,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

K ďalším výhodám patrí bezplatné cestovanie prímestskými autobusmi a bezplatné ubytovanie v župných internátoch po celú dĺžku štúdia.

Do zoznamu nedostatočne obsadených odborov župa zaradila aj odbor zdravotnícky asistent, aj keď sa naň aktuálne hlási dosť uchádzačov. „Reflektujeme totiž na dlhodobý dopyt po zdravotníkoch, ktorý pandémia len zväčšila,“ uzavrel J. Viskupič.

Zdroj: Tlačová správa TTSK

Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash