Trnavský kraj má nové vedenie, Mikuša vystriedal Viskupič

Na ustanovujúcom zastupiteľstve zložilo sľub 40 nových poslancov, medzi nimi aj piati Piešťanci. Nový župan Jozef Viskupič deklaroval, záujem o spoluprácu s vládou i so starostami a primátormi.

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) má nové vedenie, ktoré vzišlo z krajských volieb konaných 4. novembra. Presne o mesiac neskôr sa uskutočnilo ustanovujúce zasadnutie Zastupiteľstva TTSK, kde je 14 nezávislých poslancov, 13 poslancov za SMK, jedenásti reprezentujú koalíciu OĽaNO, SaS, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola. Jedného zástupcu má v krajskom parlamente strana Most – Híd a jedného strana Smer – SD.

V úvode zložil slávnostný sľub Jozef Viskupič a jeho predchodca vo funkcii Tibor Mikuš mu odovzdal insígnie predsedu TTSK. Členkám a členom predchádzajúceho zastupiteľstva poďakoval za ich prácu v prospech občanov a novému županovi i poslancom zaželal, aby sa im darilo.

Po zložení sľubu všetkých členov zastupiteľstva sa prítomným prihovoril poslanec Národnej rady SR Ján Budaj, podľa ktorého je v Jozefovi Viskupičovi zosobnený duch nových čias a inovácií. Dodal, že Trnavský kraj geograficky patrí do 1. ligy medzi regiónmi strednej Európy a jeho novému vedeniu zaželal, aby ho do najvyššej kategórie aj naozaj dostalo.

Jozef Viskupič v úvode svojho príhovoru spomínal na Nežnú revolúciu z novembra 1989 a prisľúbil, že TTSK si bude túto udalosť pripomínať počas celého roka.

„Chcem vás poprosiť, aby sme zabudli na stranícke tričká. Chcem tiež vyhlásiť, že nie som opozičný župan. TTSK nemá byť voči komu v opozícii,“ povedal J. Viskupič a dodal, že s vládou chce spolupracovať a očakáva od nej férový prístup.

Ohradil sa voči plánom obmedziť počet poslancov v obecných zastupiteľstvách a povedal, že kraj by mal proti tomuto návrhu vystupovať spoločne. Podľa jeho názoru by tieto zmeny mohli oslabiť obecné zastupiteľstvá.

Ďalej vyzdvihol členstvo v Európskej únii a prisľúbil, že TTSK bude mať svoje zastúpenie v Bruseli, podobne ako ho majú ostatné slovenské župy.

Za kľúčovú považuje spoluprácu so starostami a primátormi. Chce tiež oživiť spoluprácu všetkých krajov v združení SK8.

Konkrétne problémy TTSK vo svojom úvodnom príhovore nový župan nespomenul.

V pracovnej časti zasadnutia krajského zastupiteľstva nasledovala voľba členov mandátovej komisie a komisie pre nezlučiteľnosť funkcií. V prvej z nich budú aj piešťanskí poslanci Remo Cicutto a Alan Suchánek, v druhej Lucia Drábiková.

Najbližšie by sa mali poslanci mimoriadne stretnúť už budúci týždeň a ešte pred Vianocami by mali na ďalšom zasadnutí rozhodovať o rozpočte na nasledujúci rok.

Na polovicu decembra je naplánované mimoriadne Valné zhromaždenie spoločnosti Letisko Piešťany, v ktorej je TTSK najsilnejším akcionárom.

Text a foto: Martin Palkovič