Trnavská župa avizuje odstúpenie od memoranda o spolupráci s Leningradskou oblasťou

Trnavský župan Jozef Viskupič na najbližšom rokovaní krajského zastupiteľstva predloží návrh na odstúpenie od zámeru na uzatvorenie memoranda o spolupráci medzi Trnavským samosprávnym krajom a Leningradskou oblasťou.

„Sme svedkami vojenského napadnutia Ukrajiny Ruskou federáciou. Takúto jednostrannú agresiu, ktorá je sprevádzaná aj početnými civilnými obeťami, nemôžeme tolerovať. Som presvedčený, že sa treba jasne vymedziť voči konaniu ruskej politickej elity, a preto krajskému zastupiteľstvu navrhnem, aby sme formálne odstúpili od zámeru na spoluprácu s Leningradskou oblasťou,“ skonštatoval trnavský župan Jozef Viskupič.

Zastupiteľstvo TTSK, ktoré rozhoduje o medzinárodných záväzkoch kraja, ešte za bývalého vedenia schválilo memorandum o spolupráci medzi Trnavským samosprávnym krajom a vládou Leningradskej oblasti. K podpisu memoranda, a teda ani aktivitám na jeho základe, dodnes nedošlo. Župan krajským poslancom navrhne zrušenie predmetného uznesenia. Zastupiteľstvo by malo najbližšie rokovať koncom marca.

Predseda TTSK tiež povedal, že župa v koordinácií s ministerstvom vnútra a ďalšími orgánmi pripravuje ubytovacie kapacity a ďalšiu pomoc ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou.

Zdroj: Tlačová správa TTSK