Radnica plánuje znížiť poplatok za odpad, polepšia si seniori

V prípade súhlasu mestského zastupiteľstva dostanú ľudia starší ako 62 rokov zľavu 30%. Ročne ušetria 7,50 eura.

Návrh novely všeobecne záväzného nariadenia (VZN) prerokovali tento týždeň komisie mestského zastupiteľstva. Poslanci ho dostanú na stôl 10. novembra. Ak budú súhlasiť, zľava pre seniorov začne platiť od 1. januára 2017.

Ide o jeden z predvolebných sľubov primátora Miloša Tamajku. O tomto zámere informovala radnica už v lete minulého roka, ale návrh zmeny VZN vtedy poslancom úradníci nepredložili.

Takéto úľavy ponúkajú viaceré slovenské mestá. Napríklad Košičan starší než 70 rokov, ktorý žije sám, zaplatí  za odpad iba polovicu bežnej sadzby.

Zľava z poplatku za komunálny odpad vo výške 30% pre ľudí nad 62 rokov znamená zníženie príjmu mestského rozpočtu o 58 600 eur. Aktuálne platia Piešťanci za odpad 7 centov na deň. Ročne je to 25 eur.

V roku 2014 mestský úrad takto získal 1 351 510 eur, ale odvoz a likvidácia komunálneho odpadu ho stáli o 84 tisíc eur viac.

Primátor Miloš Tamajka mal vo volebnom programe aj oslobodenie mladých rodín od dane z nehnuteľnosti počas prvých dvoch rokov od sobášu. Zákon však takúto úľavu neumožňuje.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič