AKTUALIZOVANÉ: Policajti zakročili proti antirúškarom v piešťanskom Lidli

Podobne ako predtým v iných slovenských mestách sa vo štvrtok 4. novembra večer zamerala skupina odporcov protipandemických opatrení na jednu z piešťanských predajní reťazca Lidl. Privolaní policajti niektorých z nich obmedzili na osobnej slobode.

Článok bol doplnený o stanovisko polície (5. novemra o 13.05 h)

Situáciu sa najskôr podľa Zlatice Antalovej, hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave, snažili vyriešiť zamestnanci a súkromná bezpečnostná služba: „Privolané hliadky opakovane skupinu vyzývali, aby si prekryli horné dýchacie cesty, alebo aby obchod opustili a umožnili tak ostatným zákazníkom v pokoji dokončiť svoj nákup. Problémovú skupinu ľudí policajti v zmysle zákona vyzvali, aby predložili doklady totožnosti. Tieto osoby boli podozrivé z priestupku na úseku verejného zdravotníctva a zistenie ich totožnosti bolo nevyhnutné pre ďalšie konanie. Osoby s políciou nespolupracovali, svojim konaním sťažovali situáciu a počas celej doby sa správali arogantne a odmietali uposlúchnuť výzvy polície.“

O prípade ako prvý informoval portál PNky.sk s tým, že ľudia odmietajúci nosenie rúšok a respirátorov, napadli privolaných policajtov. Podľa antirúškarov to bolo naopak. Dokazovať to majú videá, ktoré viacerí z nich zverejnili na sociálnej sieti Facebook, aby šírili svoju ideológiu.

Podľa informácií, ktoré zverejnil portál PNky.sk, zasahujúci policajti obmedzili na osobnej slobode tri osoby a predviedli ich na policajnú stanicu. Na mieste bola štátna i mestská polícia.

Zlatica Antalová potvrdila, že na osobnej slobode boli obmedzení traja muži z Nitrianskeho kraja, ktorí sú v súčasnosti umiestnení v cele predbežného zaistenia. „Okolnosti, ako aj samotný priebeh fyzického konfliktu, pri ktorom boli policajti nútení použiť donucovacie prostriedky, naďalej vyšetrujeme. Pri incidente boli zranení dvaja policajti a jeden muž. Zranení boli jednorázovo ošetrení v nemocnici.“

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ dodala, že nadriadený vyhodnotil, že služobný zákrok policajtov  bol vykonaný v súlade so zákonom. Na mieste si prípad prevzal vyšetrovateľ a začal trestné stíhanie pre prečiny útoku na verejného činiteľa a výtržníctva.

„Policajti stotožňujú všetky osoby, ktoré odmietali uposlúchnuť výzvy polície. Následne budú oznámené na príslušný RÚVZ na ďalšie konanie. Pravdepodobne ide o tie isté osoby, ktoré podobným spôsobom konajú aj v iných okresoch a krajoch,“ uzavrela hovorkyňa s tým, že dvaja ľudia podali po útoku trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa, ktorými sa bude zaoberať Ministerstvo vnútra SR.

Podobný prípad sa stal pred časom v Prievidzi. Reagovala naň Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), združujúca najväčších predajcov potravín na Slovensku: „Tieto osoby vo väčšom počte, zjavne organizovaným spôsobom, navštevujú predajne potravín na rôznych miestach Slovenska a nechránení rúškami na tvári vykonávajú nákupy. Následne sa združia pri pokladniach, na ktoré vyložia svoj tovar. Tam dochádza k sporom s personálom predajne, ktorý odmieta tovar nablokovať a dožaduje sa, v zmysle predpisov, aby  si nasadili rúška, čo však títo ľudia odmietajú.“

SAMO preto žiada Políciu SR, Úrad verejného zdravotníctva SR a Krízový štáb, aby sa touto situáciou urgentne zaoberali a prijali rýchle a účinné opatrenia.

ANTIRÚŠKOVÝ NÁLET V PIEŠŤANSKOM OBCHODE MÁ DOHRU: PRÍPAD SI PREVZAL VYŠETROVATEĽ

➡ Čítajte aj…

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Friday, November 5, 2021

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič