Piešťany budú dejiskom juniorských majstrovstiev Európy v rugby

Počas tohtoročných veľkonočných sviatkov bude v našom kúpeľnom meste naozaj rušno. Zo športového hľadiska nás čaká akcia roka. V období od 15. do 23. apríla budú Piešťany hostiť juniorské Majstrovstvá Európy v 15´s rugby Konferencia 2.

Už minulý rok v decembri sa zástupcovia Slovenskej rugbyovej únie zhodli, že organizovanie ME U18 bude mať pozitívne následky pre rozvoj rugby na Slovensku. Po rôznorodej diskusií v rámci SRÚ a rokovaniach s európskou rugbyovou organizáciou Rugby Europe sme sa zhodli, že mesto Piešťany, vďaka svojej polohe, bohatej kúpeľnej tradícií a vybudovanej infraštruktúre, bude ideálnym miestom pre organizovanie šampionátu tohto formátu.

Podujatie nesie oficiálny názov Rugby Europe U18 Conference 2 a zúčastnia sa ho krajiny ako Švajčiarsko, ktoré je najvyššie nasadené v rankingu tímov, nasleduje Chorvátsko, Srbsko, susedné Maďarsko a Moldavsko. Ďalej sa na turnaji predstavia reprezentácie Izraelu a Bulharska, proti ktorým si naša juniorská reprezentácia už zahrala na minuloročných Majstrovstvách Európy v Andorre, kde sme vybojovali pekné 4. miesto.

Tohtoročný turnaj sa kompletne odohrá na miestnom futbalovom ihrisku PFK Piešťany, ktorý sa na niekoľko dní premení na medzinárodný rugbyový stánok. V rámci 8-dňového turnaja si budeme môcť vychutnať celkom 12 kvalitných juniorských zápasov počas troch hracích dní.

Súboje o prvenstvo Konferencie 2 odštartujú 16. apríla 2017 (pondelok). V stredu 19. apríla sú na programe semifinálové zápasy a finálové stretnutia o umiestnenia sa odohrajú v sobotu 22. apríla. Počas finálového dňa je pre divákov pripravený aj kultúrno-zábavný program.

„Do turnaja vstupujeme s pokorou a rešpektom. Švajčiari by mali byť papierovo najkvalitnejším tímom turnaja, takže nás hneď na začiatok čaká naozaj ťažký súper. Ako jedna z prvých únií sme s juniorskou reprezentáciou začali pracovať už koncom minulého roka. Odvtedy sme absolvovali niekoľko sústredení a prípravných zápasov, v ktorých si naši chlapci neviedli vôbec zle. Hráčsky káder sa nám pomaly kryštalizuje a uzatvára. Príležitosť reprezentovať svoju vlasť dostalo viacero hráčov z Piešťan, Žiliny, či Bratislavy. Výhodou pre nás môže byť takisto domáce prostredie a diváci, ktorí nás prídu podporiť. Rugby zdar,“ povedal o podujatí manažér tímu SR U18 Filip Kráľ.

K atraktivite turnaja prispeje i „pavúkový“ hrací systém, takže momentálne je známy rozpis zápasov len prvé hracieho dňa.

Rozpis zápasov 16. 4. 2017:
10:30 Chorvátsko – Bulharsko
12:30 Srbsko – Izrael
14:30 Maďarsko – Moldavsko
16:30 Švajčiarsko – SLOVENSKO

Podujatie nájdete aj na Facebooku.

Text: Tlačová správa organizátorov podujatia Foto: unsplash.com/Quino Al