Obvinenia v kauze piešťanské CT zrušili, Suchánek chce podať podnet

Podľa prokurátorky nie je možné konštatovať, že obvinení konali úmyselne, a že cena bola nadhodnotená. V roku 2014 malo nové CT pre Nemocnicu Alexandra Wintera (NAW) stáť 1,6 mil. eur. Novému vedeniu sa ho minulý rok podarilo kúpiť za 652 969 eur. Členovia Správnej rady NAW chcú podať podnet na preskúmanie zákonnosti postupu krajskej prokuratúry.

Zo zvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu bolo okrem bývalej riaditeľky NAW Márie Domčekovej obvinených niekoľko ďalších osôb, vrátane bývalého člena Správnej rady (NAW) Michala Ega Straku.

Obvinenia vzniesla vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a trenčianska prokurátorka teraz tvrdí, že dôkazy sú nedostatočné a nie je možné konštatovať, že obvinení konali úmyselne. Časti jej uznesenia dnes zverejnila na svojom blogu novinárka Júlia Mikolášiková.

Prokuratúra už raz obvinenia v kauze piešťanské CT zrušila. Vyšetrovateľka ich však na jeseň 2016 vzniesla opätovne.

„Ako členovia správnej rady podáme podnet na preskúmanie zákonnosti postupu krajskej prokuratúry v Trenčíne, pokiaľ by ho nepodal štatutár nemocnice,“ povedal pre RTVS člen Správnej rady NAW Alan Suchánek, ktorý je tiež poslancom za OľaNO.

Lekár Alan Suchánek spolu so zdravotnou sestrou Magdalénou Kovačovičovú na podozrivý nákup CT v roku 2014 upozornili. Členmi Správnej rady NAW sú aj v súčasnosti.

„Nemala som nikdy ilúzie, že sa to dotiahne až k súdu, ale to zdôvodnenie je veľmi čudné a zvláštne,“ komentovala rozhodnutie o zrušení obvinení Magdaléna Kovačovičová.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič