Mesto za festivalom Grape stojí, Lodenica neodchádza

Radnica bude hľadať možnosti na zachovanie festivalu Grape v Piešťanoch. Lodenica podľa jej usporiadateľov zostáva na pôvodnom mieste.

Šanca, že Grape sa na piešťanskom letisku uskutoční aj v roku 2020 je minimálna, ale ešte stále existuje. Podujatiu hrozí sťahovanie kvôli avizovanému navýšeniu počtu letov.

„Našim zámerom je získavať pre letisko ďalšie dovolenkové destinácie, rovnako ako pravidelné letecké linky do Piešťan,“ avizuje Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja, ktorý je najväčším akcionárom letiskovej spoločnosti. Nové spoje podľa župana pomôžu cestovnému ruchu v regióne.

Primátor Peter Jančovič však podľa jeho hovorkyne Drahomíry Moretovej „doteraz žiadnu zmluvu ani relevantný doklad o tom, že v budúcom roku sú zabezpečené nejaké charterové lety  alebo o tom, že by sa mali navýšiť letové aktivity nevidel.“

Aj preto sa v piatok sa stretne s vedením letiska aj organizátormi festivalu Grape.

„Primátor sa vyjadril, že mu záleží na tom, aby Grape ostal v Piešťanoch. Nie je to len jeho názor, ale aj mnohých podnikateľov v cestovnom ruchu. Počas festivalu sa zapĺňajú ubytovacie zariadenia, reštauračné zariadenia sú plné hostí. V nemalej miere to prispieva k rozvoju cestovného ruchu a propagácii Piešťan,“ uvádza v stanovisku radnica.


Na podporu festivalu Grape vznikla internetová petícia, ktorú môžete podpísať na tejto adrese.


Mesto je menšinovým akcionárom spoločnosti Letisko Piešťany. „Napriek tomu budeme rokovať, hľadať riešenia,“ dodala D. Moretová.

V minulých rokoch hostilo piešťanské letisko väčšie množstvo kultúrnych a športových podujatí. Pravidelne sa tam konali festivaly Topfest, BeeFree, Truck Aréna, Carat Tuning Party a ešte vlani aj motocyklová Veľká cena Piešťan.

Po tohtoročnom spustení dvoch charterových liniek zostal len Grape, ktorý uhradil náklady spojené s presmerovaním niekoľkých letov do Bratislavy. V nedeľu pred ním aj v piatok po ňom už lietadlá v Piešťanoch pristávali.

Po oznámení odchodu tohto podujatia z Piešťan sa na sociálnych sieťach začali šíriť informácie, že zo svojho tradičného miesta odíde alebo sa o rok vôbec neuskutoční festival Lodenica. „Organizátori potvrdili, že Lodenica zostáva na starom mieste,“ uviedla pre zpiešťan.sk PR manažérka festivalu Nora Krchňáková.

Text a foto: Martin Palkovič