Ľudia zo Sasinkovej majú výhrady k rekonštrukcii chodníkov

Po novom by mal platiť zákaz parkovania na oboch stranách ulice, kde aktuálne sídli osem prevádzok. Podnikatelia hovoria, že to môže byť pre nich likvidačné. Radnicu žiadajú, aby projekt zmenila.

Zámer nemohli pripomienkovať

Pred rekonštrukciou chodníkov, ktorá začala v polovici októbra, dopravné značenie umožňovalo parkovanie na Sasinkovej ulici v smere z centra ku stanici. Po jej dokončení to už podľa projektu nebude možné.

Na vozovke popri chodníkoch majú byť vyznačené pásy pre cyklistov. Parkovaniu na nich a na chodníkoch budú  okrem dopravných značiek brániť aj vysoké obrubníky a betónové pologule, ktoré podobnú funkciu plnia v niektorých častiach Teplickej ulice.

„Projekt sme videli až v pondelok, keď sme žiadali harmonogram prác,“ hovorí Elena Murínová, majiteľka predajne nábytku. Rekonštrukcia chodníkov bola totiž ohlásená iba ako drobná stavba.

Keď po novej zámkovej dlažbe začali v niektorých úsekoch pribúdať aj vysoké obrubníky, obyvatelia ulice zistili, že autá nebudú môcť stáť na oboch stranách komunikácie.

„Už boli urobené vysoké obrubníky, pričom sme ich upozornili, že ide o vjazd do domu. Museli ich preto vymeniť za nájazdové,“ opisuje situáciu na stavenisku M. Hašanová, ktorá má na Sasinkovej ulici kaderníctvo. Zároveň chváli stavbárov, ktorí podľa jej slov obyvateľom vychádzajú v ústrety. „Nedá sa im vytknúť jediná drobnosť, sú to veľmi pracovití ľudia.“

Prednosta chce situáciu riešiť

S výhradami k projektu, ktorý v apríli prerokovala dopravná komisia, prišli dnes obyvatelia Sasinkovej ulice na zastupiteľstvo. Od vedenia mesta žiadali, aby bolo vozidlám umožnené státie v smere z centra k stanici, ako to bolo doteraz.

Prednosta Eduard Strapatý im sľúbil, že v piatok stavenisko navštívi a bude sa snažiť situáciu riešiť. Ak sa im túto zmenu projektu podarí presadiť, pás pre cyklistov bude minimálne v jednom smere chýbať. Na ňom sa totiž parkovať nemôže.

Najbližšie väčšie parkovisko je pri Priore. Obojsmerný zákaz státia preto podnikatelia považujú za zlý. Obávajú sa, že ak zákazníci nebudú môcť parkovať priamo na tejto ulici, vyberú sa inam.

Na Sasinkovej ulici sídlia aj predajne pečiva, nábytku a matracov, oprava hodín, metrový textil, kozmetika a chránená dielňa s potrebami pre umelcov.

Na oboch stranách ulice sú autobusové zastávky. Tá pre spoje smerujúce z centra k stanici má byť podľa našich informácií presunutá na Ulicu Andreja Hlinku. V projekte, ktorý prerokovala dopravná komisia, je ešte naznačená na pôvodnom mieste.

Vybrali firmu, s ktorou sa súdia

Opravu chodníkov na Sasinkovej ulici realizuje piešťanská spoločnosť Energoclima, ktorá zákazku získala na základe prieskumu trhu.

Stavebné práce začali v polovici októbra a podľa zverejnenej zmluvy budú trvať tri mesiace. Mesto za ňu zaplatí 163 800 eur. Súčasťou rekonštrukcie je aj osvetlenie priechodov pre chodcov.

Energoclima nemá podľa obchodného registra v predmete činnosti „o dopravnom stavebníctve ani len zmienku,“ upozornil poslanec Remo Cicutto na septembrovom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Piešťanský týždeň následne informoval, že Energoclima je nástupníckou spoločnosťou firmy Kovomontáže, s ktorou sa mesto už roky súdi. V prípade víťazstva, by do mestského rozpočtu pribudlo približne 5 mil. eur.

Vedenie radnice chcelo v auguste spor urovnať mimosúdnou dohodou, ale poslanci s tým nesúhlasili.

Text a foto: Martin Palkovič