Jana Beňačková opakovane na stupni víťazov

Niektorí ju poznajú ako organizátorku, či už Piešťanského Night City Runu, Roľničkového behu na Havran alebo Silvestrovského behu, Jana Beňačková je však aj úspešná pretekárka.

Dosvedčujú to výsledky za posledný mesiac, kde sa postavila na pódium hneď štyrikrát. Na stupienok víťazov na 2. mieste v extrémnom výšlape, na Bikefeste v neďalekej Kálnici a na 1. mieste vo svojej kategórii v polmaratóne na horskom bicykli s prevýšením 800 metrov, kde skončila celkovo medzi 32 zúčastnenými ženami na 3. mieste.

Ako hovorí, v rámci tréningu a mikrosúboja s kamarátom zo Žiliny, absolvovala Rajecký triatlon, lokálny krostriatlonový pretek, kde sa plávalo 500 metrov v horskom jazierku, trasa na horský bicykel mala 15 kilometrov a 5 kilometrov sa behalo v teréne, kde sa jej ušlo 1. miesto.

Bodkou za posledný mesiac bolo medzinárodné triatlonové podujatie v maďarskom Keszthely, kde skončila prvá vo svojej kategórii. Celkovo medzi ženami obsadila 9. miesto a spomedzi 388 účastníkov prišla do cieľa 87. v poradí.

Plávalo sa v jazere Balatón (1,5 km), nasledovalo 40 km na cestnom bicykli po asfalte vysokej kvality, ale s prevýšením 480 metrov a behalo sa 10 km v miestnom parčíku s asi polovičným prevýšením. Jana Beňačková zvládla všetky disciplíny spolu aj so zástavkami v depe za 2 hodiny a 51 minút.

„Triatlon v Maďarsku bol organizačne na veľmi vysokej úrovni, všade boli dobrovoľníci, ktorí vám ukazovali kadiaľ máte ísť a okrem toho cesta na bicykel aj beh bola pre verejnosť uzatvorená, čo je na Slovensku veľký problém, lebo nikto z kompetentných nevie buchnúť po stole a vziať na seba zodpovednosť, že cesta sa zavrie a takto to bude. Okrem toho na preteku výrazne finančne participuje aj mesto aj celý región, okrem veľkých sponzorov – skoro ako u nás,“ hovorí s trpkým úsmevom úspešná športovkyňa a organizátorka bežeckých pretekov.

Medzi jej ďalšie ciele patrí účasť, a podľa možností aj umiestnenie, v seriáli majstrovstiev Európy v kros triatlone v Česku alebo v Poľsku.

Foto: Archív JB