Grape dočasne zvýši počet obyvateľov Piešťan o 20-tisíc

Festival, ktorý patrí medzi najlepšie svojho druhu v Európe, je opäť vypredaný. Už v piatok očakávajú organizátori na piešťanskom letisku 20-tisíc návštevníkov, čo je maximálna kapacita tohto podujatia.

Grape otvorí svoje brány presne na poludnie. Ani tento rok neláka iba na dobrú hudbu, ale aj na množstvo sprievodných aktivít.

Jednou z nich je založenie novej tradície. Už v stredu priviezli na letisko vzrastlý platan, na ktorý sa vyzbierajú účastníci podujatia. Zámerom organizátorov je vysadiť ho nasledujúci týždeň v piešťanskom mestskom parku.

S Piešťanmi bude spojená aj ďalšia udalosť. Festival vyhlásil prvý ročník bizarnej súťaže s názvom Veľká Piešťanská – pretekov, na ktorých je džokej zároveň koňom.

Podujatie sa nevyhýba ani vážnym témam. Jeho súčasťou bude tento rok umelecká inštalácia Aleša Valáška pozostávajúca z vozňov pre dobytok, v akých deportovali ľudí do koncentračných táborov. Autor chce týmto spôsobom upozorniť na rastúcu neznášanlivosť aj na nenapraviteľné chyby, ktorých sa dopustili naši predkovia.

Grape však bude hlavne o hudbe. Aj tento rok sa podarilo organizátorom prilákať množstvo súčasných hviezd. V Piešťanoch vďaka tomu uvidíme Two Door Cinema Club (UK), Moderat (DE), The Naked And Famous (NZ), Metronomy (UK), The Temper Trap (AUS) a mnohých ďalších.

OPRAVA:Kapacita festivalu Grape je 20-tisíc ľudí, nie 10-tisíc ako sme pôvodne v článku uvádzali. Za chybu sa ospravedlňujeme.

Text a foto: Martin Palkovič